KRISTIANSAND: — Vedkommende er dømt til tvungen psykisk helsevern og har begjært opphør av den reaksjonen. Jeg samtykker ikke og har derfor sendt en tiltale til retten hvor jeg ber om at helsevernet opprettholdes, sier statsadvokat Erik Erland Holmen.

Den 52 år gamle mannen ble dømt til tvungent psykisk helsevern i februar 2010, etter blant annet å ha forårsaket en storbrann i et boligkompleks i Setesdalsveien i 2008. Bygget, som besto av ni leiligheter over to etasjer, ble totalskadet i brannen.

Ettersom bygget brant ned lot det seg ikke gjøre å fastslå brannårsaken. 52-åringen har selv forklart at han sovnet i sofaen med en brennende sigarett og at han våknet av at det brant.

Året etter ble mannen pågrepet etter enda en brann. Han hadde da kastet en brannbombe inn i sin egen leilighet på Natthjemmet i Kristiansand.

Under rettssaken la retten til grunn at 52-åringen var psykotisk ved begge disse tilfellene.

Ny vurdering

25. januar skal Kristiansand tingrett vurdere om 52-åringen nå kan slippe det tvungne helsevernet.

— Alle som er idømt et slikt vern kan be om at det opphører når det har gått ett år etter siste rettskraftige dom. Blir forespørselen avslått må vedkommende vente ett år før en eventuell ny begjæring, sier Holmen.

En slik forespørsel innebærer at retten må gjøre en ny vurdering av hvor syk personen nå.

Fra 2002 til 2009 var 52-åringen innlagt på psykiatrisk institusjon totalt 11 ganger, både under tvang og frivillig. Han er for øyeblikket innlagt ved rettspsykiatrisk enhet ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

Kan være hjemme

Ifølge Holmen innebærer tvungent psykisk helsevern ikke nødvendigvis innleggelse på institusjon.

— Man kan også være hjemme. Vi har eksempler på folk som har vært innlagt, men etter hvert kan flytte hjem. Det blir da opp til helsevesenet å følge opp personen hjemme. Men dommen vil henge over vedkommende, så det er jo fremdeles et inngrep, sier Holmen.

I dommen fra 2010 la retten til grunn at 52-åringen har dårlig innsikt i sitt eget sykdomsbilde og at han dropper å ta medisiner når han selv mener han er frisk. Ildspåsettelsene skal ha blitt gjennomført i periodene hvor han unnlot å ta medisin, eller medisinerte seg selv med illegale stoffer.

52-åringen representeres av advokat Trond Wåland.

— Hva er grunnlaget for begjæringen?

— Jeg har ingen kommentarer til denne saken, sier Wåland.

Wåland vil heller ikke si noe om hvordan han vurderer faren for at 52-åringen vil begå nye straffbare handlinger dersom helsevernet opphører.