Hva synes du om at siviltjenesten legges ned? Si din mening under artikkelen.

OSLO: — Tiden er moden for å sette sluttstrek for denne ordningen. Vi venter ingen stor økning selv om siviltjenesten nå avvikles. Meningen med siviltjenesten har vært å understøtte den militære tjenesten, men dette anses ikke lenger nødvendig, sier justisminister Grete Faremo (Ap) til NTB.

I dag trumfet de tre regjeringspartiene gjennom at det nå er slutt på sivil verneplikt. Hele opposisjonen stemte mot forslaget.

Lovens fritakssystem vil bli videreført og at mannskaper med en grunnfestet pasifistisk holdning fortsatt skal ha rett til å nekte militær tjeneste. De slipper da hele verneplikten.

- Siste steg mot avvikling

— Jeg opplever dette som siste steg mot avvikling av hele verneplikten, sier Kjell Ingolf Ropstad fra Evje og Hornnes kommune til fvn.no. Han er KrFs justispolitiske talsmann på Stortinget.

Av årskull på rundt 60.000 vernepliktige er det bare om lag 8.000 som gjennomfører førstegangstjeneste. Flertallet i justiskomiteen mener derfor at avviklingen av den sivile verneplikten vil ha svært liten effekt på Forsvarets operative evne.

Ropstad avtjente selv militær verneplikt på Kjevik. Han mener at når siviltjenesten nå er borte, blir dagens verneplikt enda mer urettferdig.

— Det er veldig uforsvarlig å legge ned siviltjenesten uten den totale gjennomgangen. Nå mister hele vernepliktsordningen sin legitimitet, sier han.

345 personer i fjor

Grete Faremo understreker imidlertid at sesjonsplikten opprettholdes og at militærnektere også i framtiden kan bli innkalt til tjeneste i Sivilforsvaret.

Justisminister Grethe Faremo (Ap) Foto: Scanpix

— I 1998 var søkte 3.008 personer fritak av overbevisningsgrunner. I 2010 var tallet nede i 345 personer, sier Faremo.- Mye av grunnen til dette er jo fordi det totale antallet som avtjener verneplikten har gått kraftig ned, svarer Ropstad.

- Burde heller utvide verneplikten

KrFs justispolitiske talsmann mener vi heller burde forkorte avtjeningsperioden og få flere til å avtjene verneplikt.

— Jeg synes det er flott å kunne stille opp for landet sitt. Og på denne måten får flest mulig kjennskap til Forsvaret. Jeg mener at alle menn bør tjene landet sitt, både for samfunnet og for deres egen del. Istedenfor å legge ned siviltjenesten, så burde vi heller utvide den, sier Ropstad.

Han ønsker at ikke bare pasifistene, men alle det ikke er plass til i militæret skal overføres til siviltjeneste.

Siviltjenesten er allerede avsluttet

Faremo mener det ikke foreligger tungtveiende argumenter for å videreføre siviltjeneste-apparatet.

— Vernepliktsbegrepet har endret seg mye de seneste årene. Bare et mindretall av de vernepliktige gjennomfører ordinær førstegangstjeneste. Gyldigheten av likhetsargumentet er dermed betydelig svekket, sier flertallet i komiteen.

Avviklingen av siviltjenesten er allerede satt i gang. Dersom det ikke forholdene endrer seg drastisk, vil ingen vernepliktige lenger avtjene siviltjeneste i Norge.

— Denne saken er allerede tapt, men debatten om vi skal ha et profesjonelt forsvar i landet vil nå skyte fart, sier Ropstad.

Hva synes du om at siviltjenesten legges ned?