— Jeg har mange ganger tenkt at vi som fellesskap spares for en del utfordringer ettersom det ikke er alkohol på KrFs arrangement, sier stortingsrepresentant Dagrun Eriksen til Aftenbladet. Det er en kjent sak at alkohol og nachspiel ofte blir en del av de politiske partienes fylkesårsmøter og landsmøter. KrF har imidlertid lange tradisjoner for totaltavhold på sine arrangement.

— Vi skånes for mye på grunn av dette, sier Eriksen. Hun ønsker ikke å rette pekefingeren til de andre partiene, og vil heller ikke oppfordre dem til følge KrFs eksempel.

— De andre partiene har en helt annen tradisjon enn oss, og det ville være helt vannvittig og en stor kulturkollisjon for dem ikke å ha alkohol. Samtidig bør man gjøre noen etiske refleksjoner rundt dette, sier Eriksen, som tror alle har godt av en ytterligere bevisstgjøring og stille noen spørsmål om hva som skal være standarden i partiene og hva man skal forvente av sine ledere.

— Jeg håper man får en diskusjon om disse tingene i andre partier, sier Eriksen.

Ap deler festen i to

Stortingsrepresentant Jette F. Christensen forteller om veldig strenge forhold i Arbeiderpartiet når det gjelder mindreåriges omgang med alkohol.

— På fylkes- og landsmøter deles det faktisk inn i to grupper – de over og de under 18 år. Det er normalt et alternativt opplegg for mindreårige, som kino eller tilsvarende, sier Christensen, som sier at det har vært nulltoleranse til alkoholservering til mindreårige i årene hun har vært aktivt i partiet.

— Når det gjelder nachspiel, tror jeg det er i Arbeiderpartiet som i resten av samfunnet. Når voksne folk spiser middag med alkohol, hender det at noen ønsker å fortsette festen. Dette skjer mer uformelt og organiseres ikke av partiet, sier Christensen. Politikeren som er fra Egersund, men som representerer Hordaland på Stortinget, mener uansett at det tydeligvis må ryddes opp i kvinnesynet til mange menn – også blant politikere.

— Jeg tror det er mange menn som våkner søndag morgen og har voldtatt noen uten å vite om dette, sier Christensen, som har inntrykk av at menn med makt er ekstra utsatt og ikke er bevisst forskjeller i alder og posisjon.

Ekstra ansvar

I Høyre peker nestleder Bent Høie på at partienes omgang med alkohol er som ellers i andre bedrifter og organisasjoner. Imidlertid har de politiske partiene en ekstra utfordring, ifølge Høie.

— I partiene er ungdomsbevegelsene integrert. Her har vi derfor et ekstra ansvar og må være mer bevisste, sier Høie, som opplever at oppmerksomheten rundt dette har blitt mye høyere de siste 10-15 årene.

— Vi kan ha gode nedskrevne regler, men til slutt er det folks sunne fornuft og respekt for loven som gjelder, sier Høie, som forteller at det er tradisjon for å servere vin til maten i Høyre, og det er heller ikke uvanlig med nachspiel etterpå.

— Partiet er bevisst dette og diskuterer problemstillingene med jevne mellomrom, sier Høie.

- Frivillig samvær i Sp

De som har vært på Senterpartiets landsmøter, vet også at medlemmene ikke redde for å ta seg en fest.

— Det sosiale er veldig viktig, men de etiske retningslinjer er enda viktigere. De har vi i Senterpartiet langt fram i pannebrasken, sier Liv Signe Navarsete. I motsetning til flere av de andre partiene på Stortinget, har Sp vært uten skandaler knyttet til sex og alkohol.

— Jeg tror vi er gjennomgående skikkelige folk. Det som eventuelt skjer, skjer forhåpentligvis i frivillighet. Det gjelder enten man har det kjekt sammen, tar en dans sammen og selv hvis man velger å gå til sengs sammen, sier Navarsete.

Frp forholder seg til loven

Frp er partiet som har vært rammet av flere skandaler knyttet til sex og alkohol. Nestleder Per Sandberg vegrer seg for å kommentere saken.

— Vi gjennomfører ikke kontroller på våre arrangementer, men forholder oss til Norges lover som sier at personer under 18 år ikke skal drikke alkohol, sier Sandberg.