OSLO: I fjor ble 1358 personer anmeldt av NAV for å ha svindlet til seg 189 millioner kroner. Ifølge NAV ble hver fjerde anmeldelse henlagt av politiet.

NAV har rett til å kreve renter av det beløp som blir svindlet. Slik renteberegning fikk også en 28 år gammel mann fra Kristiansand da han over en periode på to måneder i 2010 fikk utbetalt 75.000 kroner for mye i dagpenger.

I Kristiansand tingrett ble han dømt til samfunnsstraff i 36 timer, subsidiært 18 dagers fengsel.

Dobbelstraff

Advokat Monica Haugedal fra Kristiansand debuterer tirsdag i Høyesterett med anken fra den 28 år gamle mannen fra Kristiansand. Han fikk ikke medhold i synspunktet om at en straffedom i tillegg til rentebelastningen skal oppfattes som dobbelstraff.

Men Høyesteretts ankeutvalg har åpenbart ment at saken inneholder viktige prinsipielle synspunkter som dermed skal prøves for rikets øverste domstol.

Da Kristiansand tingrett behandlet saken, ble det i dommen understreket at rentetillegget var en erstatningsrettslig og ikke en strafferettslig reaksjon.

Saken har gått direkte fra tingretten til Høyesterett uten å være innom lagmannsretten. Det forteller også noe om den prinsipielle interesse selve saksforholdet har.

— I Høyesterett kommer jeg til å hevde, som jeg gjorde for tingretten, at en person son er ilagt rentetillegg som følge av svindel av NAV som et utgangspunkt ikke kan få strafferettslig reaksjon i tillegg, fordi det vil være dobbeltstraff. Det strider mot en av artiklene i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sier advokat Monica Haugedal.

Spent og litt smånervøs

Den unge advokaten fra Kristiansand er spent på møtet med landets øverste domstol.

— Jeg har brukt mye tid på forberedelse av saken, og er litt smånervøs og forventingsfull, sier Haugedal, som til daglig er fast forsvarer i Kristiansand tingrett og Agder lagmannsrett.

— I Høyesterett er det ikke spørsmål om skyld eller uskyld. Det er en ren juridisk vurdering om rentetillegget som mange har fått er "straff nok", og at det derfor ikke er adgang til å gi annen straff. Rettstilstanden på området er etter min oppfatning uklar, sier advokaten.

Advokat Monica Haugedal er forsvarer for 28-åringen som får saken behandlet i Høyesterett.