KRISTIANSAND: I dag, onsdag med start kl. 17, sier Bystyret i Kristiansand etter alle solemerker ja til idrettsbarnehage på Vågbygd Idrettsplass.

Det vil medføre at utbygger Trygge Barnehager bekoster oppgradering av den forfalne idrettsplassen til en verdi av 12-14 millioner kroner, inkludert ny kunstgressbane i full størrelse med flomlys, 110 meters løpebane med tartandekke, hoppgrop, kastfelt og kombinert garderobebygg/ lager. 400-metersbanen blir imidlertid fjernet, og også spyd og diskos må heretter utøves på nyopprustede Kristiansand Stadion.

Vågsbygd idrettsplass. Foto: Frode Lindblom

Det er det flere som reagerer på, blant dem spydkaster Andreas Thorkildsen:— Jeg synes det er dumt at alle midler bare skal gå til fotball. Det er ikke mange friidrettsbaner i Kristiansand, og av kvalitet har du bare Kristiansand stadion. Det bor såpass mange folk i Vågsbygd at det bør være en ordentlig friidrettsstadion der, sier han til Fædrelandsvennen og legger til:

— Det var på Vågsbygd Idrettsplass karrieren min startet. Det er veldig synd hvis de skal rive den.

Meritterte støttespillere

Også friidrettsutøverne Margrethe Renstrøm, Eline Breilid og Benedicte Hauge støtter oppropet om å bevare 400 metersbanen og ruste opp Vågsbygd idrettsplass. Det gjør også friidrettstrenerne Svend Tore Breilid, Tomm Torkildsen, Harald Pedersen og Jon Fjeld, samt de tidligere utøverne Kristen Fløgstad, Inge Simonsen, hans yngre bror Arne og Olympiatoppens fagsjef for trening Espen Tønnessen.

— Når vi ser hvor mange talenter som KIF har på gang på grunn av fasilitetene på Kristiansand stadion, er det synd for rekrutteringen til Våg at de ikke skal få samme muligheten. Alle kan ikke bare spille fotball, poengterer Inge Simonsen.

Velforeningene i Vågsbygd har samlet inn 2700 underskrifter mot bygging av gigantbarnehage på Vågsbygd idrettsplass. Halvor Fjermeros fra Rødt har den siste tiden mobilisert for å få politikerne til å snu.

— Jeg regner saken i bystyret i dag som tapt, men jeg tror at jeg og eventuelt dissenter fra andre partier vil klage i ettertid. Jeg mener idrettsplass-planene er i strid med nasjonale retningslinjer, sier Fjermeros og utdyper:

Look to Trondheim

— I St.meld. nr. 26 (2006-07) om miljøpolitikk understrekes det at regjeringen vil håndheve de rikspolitiske retningslinjer strengere , og i RPR for barn og unge punkt 5d lyder det: Ved omdisponering av arealer som i planer er avsatt til fellesareal (…) skal det skaffes fullverdig erstatning.

Han viser til at bystyret i Trondheim for mange år siden fattet et vedtak om å omregulere en idrettsbane, Myra, med omtrent samme begrunnelse som den for Vågsbygd idrettsplass. Miljøverndepartementet overprøvde vedtaket og nektet å godta planen fordi det ikke ble stilt tilstrekkelig erstatningsareal til disposisjon i nærområdet. Det ble vektlagt at vedtaket ville være irreversibelt, som i Vågsbygd-saken, og det ble eksplisitt argumentert med at behovet for slike områder vil øke i fremtiden, og at Myra kan utvikles og oppgraderes dersom området bevares.