MANDAL: Fatene står igjen, men ett tonn nikkel til 100.000 kroner er stjålet.

— Det er ren nikkel, som vi bruker som blanding i vår produksjon. Vi bruker det som en liten tilsetning til vårt støpejern, forklarer Jan Kåre Helle.

Visste hva de ville ha

Politiet fikk melding klokka 07.17 mandag, om helgens tyveri.

— Nikkelen er godt gjemt, så de må ha visst hva de var ute etter, sier Helle.

Ifølge Lindesnes avis forteller politibetjent Erik Lund at politiet karakteriserer innbruddet som grovt tyveri.

— Vi har nå tatt med oss gjenstander fra stedet, og vil ta dette med oss tilbake til undersøkelse, sier Lund til Lindesnes Avis.

Store Norske

Ifølge Store norske leksikon er den langt viktigste anvendelse av nikkel som legeringstilsetning for jern og stål, kobber, sink, aluminium med flere, og som basismetall for superlegeringer for anvendelser ved høye temperaturer.

"Legeringene karakteriseres generelt ved korrosjons- og varmebestandighet og har mange anvendelser i maskiner, motorer, konstruksjoner, elektrisk motstandsmateriale, magneter, myntmetall og annet.

Nikkelen er godt gjemt, så de må ha visst hva de var ute etter

— Rent nikkel har forholdsvis begrenset anvendelse, men brukes i store mengder til fornikling for å fremme korrosjonsbestandighet. Nikkel blir også brukt i akkumulatorer, f.eks. edisonbatteriet og nikkel–kadmium-batteriet. Finfordelt nikkel blir også brukt som katalysator ved hydrogeneringsreaksjoner.", heter det i Store Norske.

Kan være på vei til utlandet

— Jeg tipper at metallet er på vei til utlandet. Det har en børsverdi på rundt 100 kroner kiloet, så det er et dyrt metall, sier daglig leder Arild Bjelland i Norsk Metallretur Kristiansand AS.

Skraphandelen har de siste årene blitt industrialisert og omorganisert. Norsk Metallretur har vokst til å bli en stor aktør, men er kjøpt opp av det svenske gigantselskapet Stena Recycling.

— Tyverier av kobber og andre metaller er et stort problem, og vi har måttet gå til innkjøp av svært dyre systemer for å overvåke anleggene våre, sier Bjelland.

For ikke lenge siden ble kobberrester for flere millioner kroner stjålet på spektakulært vis fra et av våre anlegg på Østlandet. Det ser ut som tyveriene er godt organisert. Før i tiden kom tyvene gjerne til oss etterpå, og ville selge. I dag antar vi at det forsvinner til utlandet, sier Bjelland.