OSLO: — Det blir et fryktelig vanskelig, men spennende arbeid, sier Harald Dovland til Fædrelandsvennen fredag kveld.

Da har han akkurat kommet hjem fra Bonn. Der ble det bestemt hvordan forhandlingene om en ny, internasjonal klimaavtale fram mot 2015 skal organiseres. En arbeidsgruppe ble nedsatt for å jobbe med dette, og den er ledet av Harald Dovland fra Norge og indiske Jayan M. Mauskar.

- Ny klima-protkoll

— På kort sikt skal vi se på hvordan vi kan redusere utslippene frem mot 2020. Vi skal også utvikle en ny protokoll som skal erstatte Kyoto-protokollen fra 2020, forteller Dovland.

Arbeidsgruppen må takle flere vanskelige spørsmål.

— En gammel problemstilling har vært om det bare er de industrialiserte landene som skal ha forpliktelser, og om det også skal gjelde utviklingslandene. Vi må også se på hvor mye penger som skal overføres, forklarer Dovland.

- Hva blir den vanskeligste oppgaven?

— Det vanskeligste blir å få verden med på at vi må endre måten vi bruker energi på og at vi må redusere utslippene av klimagasser. Det er store ulikheter mellom landene, og det er en stor utfordring, svarer Harald Dovland som nå er pensjonist.

- Folk kjenner meg

Før han nådde pensjonsalder var han klimaforhandler for Norge i 12 år. Det tror han er en fordel når han skal lede den nye arbeidsgruppen.

— Det kan bety noe at jeg har vært med på dette lenge. Folk kjenner meg og jeg tror at de har en viss tillitt til meg, sier han og forklarer at jobben med å lede arbeidsgruppen ikke er en fulltidsjobb.

— Men det blir hektisk i perioder, sier han.

Harald Dovland var med i forhandlingene rundt Kyoto-protokollen på 90-tallet.

— Kyoto-protokollen var et pionerarbeid, og det var spennende å jobbe med. Dessverre trakk USA seg fra avtalen, og da ble den ikke så slagkraftig som den burde ha blitt, sier han.

- Må få med hele verden

Den nye protokollen skal være ferdig innen 2015. — Det er viktig at den kommer til å omfatte hele verden. Vi må se på hvordan u-landene kan få utvikle seg uten at det blir like store utslipp som de industrialiserte landene har hatt, sier Harald Dovland. ?

- Hva kan vanlige folk gjøre for å bedre klimaet?

— Man må godta en del endringer for å redusere utslipp, og det har med forbruk å gjøre. Det viktigste en kan gjøre er å stemme på de politikerne som tar klimaspørsmålene på alvor, svarer Harald Dovland.

Vokste opp på Evje

Før Harald Dovland ble klimaforhandler jobbet han som forsker ved Norsk institutt for luftforskning på Sørlandet.

Det er fra dette arbeidet at interessen med klimaarbeid kommer i fra.

— Det er et veldig omfattende tema, og det har vært et lærerikt arbeid med både oppturer og nedturer, forteller Dovland som vokste opp midt i Evje sentrum.

— Det er 50 år siden jeg flyttet fra Evje nå, og det er dessverre sjelden jeg er der nå som foreldrene mine er døde. Jeg prøver likevel å ta meg en kort tur i året for å besøke slekta, sier Harald Dovland som nå er bosatt på Østlandet.