Torsdag var svigermor på Frolands Verk for å selge båten de hadde stjålet med motor og henger fra Hotell Norge i Lillesand.

TOK TYVENE: Hotelldirektør Wolfgang Töpfer ved Hotell Norge i Lillesand tok svigermor på fersken da hun skulle selge ham båten hun og svigersønnen hadde stjålet fra hotellet. Foto: Jan O. Eide

Kjøperen som møtte henne var hotelldirektøren for Hotell Norge, Wolfgang Töpfer, som ville ha igjen båten.

Pågrepet torsdag

Han varslet politiet i Froland som slo til og pågrep henne, samtidig som politiet i Lillesand pågrep sønnen.

Fredag ble de varetektsfengslet i to uker, mens politiet i Lillesand jobber på spreng med å spore opp tjuvgods, helere og kjøpere langs hele kysten.

TJUVGODS: - Vi anslår at det er snakk om over 30 saker, sier politibetjent Leif Ole Saanum, her med noe av tjuvgodset som er beslaglagt. Foto: Jan O. Eide

— Vi anslår at det er snakk om over 30 saker, sier politibetjent Leif Ole Saanum i Lillesand.De to tyvene skal i avhør ha forklart at de fikk ideen om å jobbe sammen da de over "middagsbordet" ble klar over at de begge var tidligere straffedømte. Begge var blakke. Da de første tyveriene ga god avkastning, skal de ha fått blod på tann.

Raidet kysten

Svigersønn (20) og svigermor (41) har raidet hele kysten fra Lillesand til Telemark. De har vært innom hvert et lite tettsted og stjålet med seg båter, motorer, tilhengere, firehjulinger, snøfresere, gressklippere, aggregater, høytryksspylere, motorsykler og motorsager.

— Politiets etterforskning er i startfasen, konstaterer dommerfullmektig Lars Faye Ree i svigermorens fengslingskjennelse.

Avslørt

Det var Daniel Låem i Tønsberg som først kom på sporet av dem. Han skulle kjøpe motor på Finn.no.

TILBUD: Her får Daniel Låem tilbud om den stjålne motoren til Hotell Norge i Lillesand.

— Jeg jobber i Tryg forsikring, og skjønte med en gang at dette var stjålet. De tilbød meg en stor motor for 10.000 kroner og lurte senere på om jeg trengte en båt også. Jeg ba dem komme hit. Så ringte jeg politiet i Tønsberg, men de hadde ikke tid. Selv om jeg tilbød dem tyvene med tjuvgodset på døra. De hadde ikke kapasitet, forteller Låem.- Da de kom med motoren knipset jeg et bilde av Secure-merket på motoren, og fikk varslet dem, forteller han.

Gjennom Secure-mark ble hotelldirektør Wolfgang Töpfer og politiet i Lillesand varslet.

Tatt på fersken

— Da politiet i Lillesand ble involvert, ble det fart i saken, bemerker Daniel Låem, som avtalte å møte svigermora på Froland Verk for å se på båten.

MER TJUVGODS: Her får Daniel Låem spørsmål om han er interessert i en båt til motoren. Det viste seg å være den stjålne båten til Hotell Norge.

Der møtte de hotelldirektøren som ville ha igjen båten personalet på hotellet bruker til å fiske.— Vi hadde tatt opp båten på henger og skulle bare gjøre den klar for sesongen. Så ble den stjålet rett på utsiden av hotellet, sier Töpfer.

Møtet mellom eieren og kjeltringen på Froland Verk ble heftig.

— Jeg ba henne komme seg vekk fra båten min. Og hun hylte tilbake at jeg ikke fikk ta bilder av henne, før hun satte seg i bilen sin og stakk av gårde, forteller Töpfer.

STIKKER: Her stikker svigermor av etter å ha blitt avslørt av hotelldirektør Wolfgang Töpfer. Foto: wolgang Töpfer

— Politiet har vært utrolig flinke. Da jeg hadde forsikret meg om at det var vår båt, sendte de en patrulje for å pågripe svigermora med det samme, forteller han.

Samarbeider med politiet

— Vi har en stor jobb med å få sporet opp alt tjuvgodset. Mye av det er heller ikke meldt stjålet, sier politibetjent Saanum.

BESLAG: Da svigersønnen ble pågrepet i Lillesand, gjorde politiet store beslag av tjuvgods fra eiendommen. Foto: Politiet

De to siktede har overfor politiet innrømmet tyveriene. Ifølge tingrettens kjennelse mangler en detaljert forklaring fra svigersønnen.— Jeg kan bekrefte at min klient har erkjent de faktiske forhold og innrømmet straffskyld. Han og svigermoren samarbeider nå med politiet, sier 20-åringens forsvarer, Monica Haugedal.

Dommerfullmektig Lars Faye Ree og tingrettsdommer Torje V. A. Torjesen fengslet fredag begge de to for to uker med brev- og besøkskontroll. Politiadvokat Eirik Ramsland ønsket dem fengslet i fire uker.

Retten har i sin fengslingskjennelse lagt særlig vekt på skylderkjennelse. Men faren for bevisforspillelse gjør at retten har underlagt dem brev- og besøkskontroll.