KRISTIANSAND: Det går fram av en orientering som ble lagt fram for styret i Sørlandet sykehus torsdag. Siden januar har en arbeidsgruppe jobbet for å se om sykehusets rehabiliteringstilbud er tilpasset pasientenes behov.

Konklusjonen er at behovet for spesialisert rehabilitering blant annet av hofte— og kneprotesepasienter er kraftig redusert. Årsaken er at operasjonene nå er blitt så mye bedre, at pasientene er i bedre form etter inngrepet. Derfor har arbeidsgruppen foreslått å legge ned hele det dagpolikliniske tilbudet til disse pasientene.

— Dette er en faglig utvikling, men den gir oss omfattende innsparing på 9,2 millioner kroner i året, sa klinikksjef Nina Iversen da hun orienterte styret om saken torsdag.

Fortsatt ønsker sykehusledelsen å ha virksomhet på Kongsgård, og har bedt om en utredning av et tilbud med 22 sengeplasser. Proteseopererte pasienter som fortsatt trenger spesialisert rehabilitering vil få dette på Eiken rehabilitering.

Ansettelsesstopp

Resten av virksomheten ved Kongsgård skal overføres til Eg. Men dermed vil mellom 15 og 20 ansatte miste jobbene sine. De skal få tilbud om andre stillinger på sykehuset. Dessuten blir det innført midlertidig ansettelsesstopp for hjelpepleiere og fysioterapeuter.

— Virksomheten skal overføres i 2015. Dette er en stor nedbemanning og vi vet ikke hvor greit det går denne gangen, sa Iversen.

Jobben med dette begynner 15. august. Iversen opplyste at fysioterapeuter og helsefagarbeidere er vanskeligst å omplassere.

Flyttes trolig neste høst

Direktør Jan-Roger Olsen opplyste at overflyttingen trolig vil skje allerede høsten 2014. Ansattevalgt styremedlem Bjørg Synnøve Nikolaisen ga honnør til en ryddig prosess, men:

— Jeg må likevel si at dette tilbudet ikke må bli dårligere enn det er i dag, sa Nikolaisen.

Pasienter med behov for mindre spesialisert rehabiltering vil bli overført til kommunene. Kirsten Huser Leschbrandt, som har vært ordfører, gjorde oppmerksom på at styret ikke må være overoptimister med tanke på hvor godt tilbud kommunene vil kunne få etablert.

— Som styre må vi følge med på hva som skjer framover. Vi må beholde kompetansen på sykehuset, sa Huser Leschbrandt.

Venter flere slagpasienter

Den oppfatningen delte styremedlem Geir Noraberg:

— For det kommer langt flere slagpasienter med eldrebølgen framover som vil trenge nevrologisk rehabilitering.

Frode Gallefoss tok til ordet for at sykehuset bør tilby kommunene noen av de ansatte som nå mister jobbene sine.

— Kommunene trenger den kompetansen de har, det vil pasientene ha nytte av, sa Gallefoss.

Iversen forklarte at sykehuset allerede har varslet Kristiansand kommune om at kompetente folk kan bli ledige.