KRISTIANSAND: Da Sigrun Sina Saltbones fylte 40 år ønsket hun seg en ambulanse til hjelpeorganisasjonen "Refugee Alliance", som hun er leder for. Midt i bursdagsfesten ble hun overrasket av en hyggelig telefon fra to forretningsmenn som ville gi henne drømmepresangen. Det var Ari Mathiesen og Cornelius Verkerk. – Vi satt i hagen og grilla forrige lørdag, og Ari fortalte om Sigruns prosjekt i Zambia. Da bestemte vi oss for å skaffe den ambulansen. Det skal så lite til for å gjøre en forskjell der nede, sier Verkerk.

— Det er gøy å støtte et lokalt initiativ. Vi har det godt i Norge, og det er derfor fint å kunne gjøre noe for dem som ikke er så heldige, sier Ari Mathiesen. Han benytter sjansen til å rose Verkerk. – Cornelius er kjent i vennegjengen for å være sjenerøs og raus. Det var han som tok initiativet til dette, sier Mathiesen.

Flyktningleir i Zambia

KONTORET: To rom utgjør Refugee Alliance sitt kontor i Meheba flyktningleir. Her organiseres de fem prosjektene: Utdanning for 83 foreldreløse barn, gründerskole og mikrokreditt for 75 kvinner, fredsprosjekt og traumebearbeiding, helseprosjekt og motivasjonsprosjektet med eventer og konserter. Foto: Privat

Refugee Alliance (RA) ble startet av Sigrun Sina Saltbones og Stephen Kaumba for to år siden og er en norsk, kristen organisasjon som jobber for flyktninger. I Meheba flyktningleir i Zambia bor det 20 000 flyktninger, og RA driver blant annet gründerskole for kvinner, fredsarbeid og traumebearbeiding. Nå starter de også en mobil klinikk med ambulanse og helsepersonell. — Driften av klinikken koster 20 000 kroner per måned. Det dekker drift av ambulanse, diesel, helsepersonell, medisiner, utstyr, internett, telefon, kursing og kvalitetssikring av personell, sier Saltbones.

Får kjøre ambulanse

HELSEHJELP: Refugee Alliance starter nå opp mobil klinikk for å kunne gi helsehjelp til flyktninger. Veiene i det øde området mellom Zambia og Kongo er dårlige og det er langt til neste helsestasjon. Ambulansen vil gjøre arbeidet enklere og tryggere. Foto: Privat

Saltbones og Verkerk møtte hverandre for første gang på mandag, og fikk raskt en god tone.– Det er beundringsverdig at Sigrun orker å engasjere seg i dette. Vi trenger flere slike ildsjeler, sier Verkerk. Han legger til at han og Mathiesen ønsker danne en støttegruppe for å samle inn penger til organisasjonen. – Er det lov å klemme folk man ikke kjenner? Jeg blir så glad! sier Saltbones og gir Verkerk en god klem. Det er ingen tvil om at engasjementet og iveren er ekte.

— Jeg vil gi deg en gave, og det er at du skal få kjøre en utrykning i leiren. Det er dårlige veier og det må gå fort! sier Saltbones til Verkerk, som tar utfordringen på strak arm. - Men vi må ha med oss Ari, vi trenger litt ballast, sier han.