KRISTIANSAND: — Vi skal klare å gi et tilbud til alle 26, selv om det ikke blir det stedet man helst hadde ønsket seg. Vi oppfordrer foreldrene til å søke en barnehageplass som ikke står på ønskelista, forteller rådgiver Mariann Stephansen i Kristiansand kommune.

Foreldre kan sette opp en rangeringsliste på ti ønsker over hvor de ønsker barnehageplass.

Prioriterer etter alder

Barnehagene følger noen hovedkriterier når de tildeler barnehageplass: De som prioriteres er barn med nedsatt funksjonsevne, familier med alvorlig sykdom, søsken og barn av enslige foreldre under 19 år. Deretter prioriteres øvrige søkere etter alder.

— Barna vi ennå ikke har plassert, er søkere født i 2011, forklarer Stephansen.

Private barnehager kan i tillegg ha egne opptakskriterier som fremgår av barnehagens vedtekter. Dette kan være prioritering av barn der foreldrene er medlemmer av en bestemt organisasjon, barn av ansatte, søskenprioritering og lignende.

Noen foreldre sitter med tilbud om to barnehageplasser, og Stephansen oppfordrer dem til å bestemme seg for hvilken plass de skal ha.

— Også disse foreldrene har vi etablert dialog med, slik at andre kan overta plassen, forklarer Stephansen.

Oppnår full dekning

Etter to uker i streik er oppvekstkontoret i innspurten med å plassere barna som har lovfestet rett til barnehageplass.

— Vi skal klare å gi dem et tilbud, og oppfylle kravet om full barnehagedekning. Men for noen blir det altså et annet sted i kommunen enn hva de helst hadde ønsket seg, sier Stephansen.