VENNESLA: — Når kommunen har tillatt skjenkesteder midt i Vennesla sentrum, vil det bety litt støy. Det er akkurat på samme måte som i Kvadraturen i Kristiansand. Hvis man vil ha det stille og rolig, får man heller flytte inn på heia, mener lensmann John Tomas Homme.

- Har politiet fått klager på Hr. Direktør?

Ingen anmeldelser

— Vi har hatt episoder med bråk i sentrum. Det har gjerne vært knuffing i gågata, på utsiden av kinarestauranten og Hr. Direktør. Men det er ikke noe problem, hevder han.

Vennesla og Iveland lensmannskontor har ikke mottatt anmeldelse mot eierne.

Det er brødrene Bjarte og Sondre Bjellås som eier restauranten og sportsbaren Hr. Direktør i annen etasje i Butikkhuset. De har fått mange støtteerklæringer på Facebook etter at Fædrelandsvennen sist uke skrev om naboer som klager på støy og røyklukt fra bygdas eneste utested.

Har engasjert advokat

— Veldig mange har støttet oss, og vi har ikke fått noen negative tilbakemeldinger. Hvis Hr. Direktør var et stort problem for bygda, ville vel mange klaget på oss, mener Bjarte Bjellås.

Han sier han og broren har vært i møter med naboklagerne som mener støyplagene er uutholdelige. Bjellås hevder de har iverksatt tiltak fortløpende.— Først kom det klager på høy musikk, deretter på folk som pratet på verandaen og så røyklukt. Det dukker hele tiden opp noe nytt når vi imøtekommer problemene, sukker han.

- Aldri brutt vilkårene

Bjellås mener utestedet har holdt seg til gjeldene regler for å kunne drive et utested. Da de onsdag i påsken arrangerte påskedans for 140 gjester, dukket kommunens skjenkekontroll opp for andre gang i mars.

— Igjen hadde de ingen ting å påpeke. I løpet av det drøye året vi har holdt på, har vi aldri brutt vilkårene. Vi har spritservering kun til midtnatt og serverer øl og vin til klokka 01.30, en halv time før vi må, oppgir Bjarte Bjellås.

Sinte naboer har bedt advokatfirmaet Engenes & Larsen om bistand. Advokat Marius Larsen uttalte følgende til fvn.no 27. mars:

— For noen er det et så stort problem at de er nødt til å reise bort i helgene. Butikkhuset er heller ikke egnet for dagens virksomhet.

Kommunelegen vil drøfte tiltak

Advokatfirmaet har koblet inn kommunelegen, som allerede har reagert.

— Jeg var innom Hr. Direktør før påske for å drøfte noen forslag til tiltak med eierne, om det eventuelt kan gjøres noen støyisolerende tiltak. Jeg venter på en tilbakemelding, forteller kommunelege Stein Stokke.

Stokke håper tvisten løser seg, før det blir en politisk sak.

- Har kommunen foretatt støymålinger, og hva er støygrensen for et utested i sentrum?

— Støygrensen (natt) er 25 desibel. Støymålinger foretas ved klagesaker eller uttalelser ved reguleringssaker. Det litt utfordrende her, er at det har vært kafé på samme sted i mange år, før Butikkhuset ble bygd ut. Senere har konseptet endret seg, forteller Stokke.

- Vi har blitt lurt

For fire år siden flyttet Bjørg Nodeland og mannen inn i leilighet i Butikkhuset i Vennesla sentrum. Her er til sammen 19 leiligheter i tredje og fjerde etasje. Nodelands er i tredje, rett over utestedet Hr. Direktør.

— Da vi flyttet inn her, spurte vi eieren om hva som var planen med kafeen. Svaret var at det fortsatt skulle være kafé, men stedet er jo blitt noe helt annet. Vi føler oss lurt, hevder Bjørg Nodeland.

Hun sier flere naboer reagerer på bråk fra Hr. Direktør.

— Vi er mest plaget med støy og musikk. Bassen fra musikkanlegget er helt forferdelig. Vi ønsker fred på kvelder og netter. Noen av oss har reist bort i helgene, for vi orker ikke være i vår egen leilighet, sier Bjørg Nodeland.

Vidar Håverstad eier Butikkhuset.

- Er beboere i Butikkhuset lurt, som Nodeland hevder?

— Jeg kan ikke begynne å diskutrere dette i avisen. Det har vært kafé i Butikkhuset siden 1974. Jeg har aldri fått en formell klage fra noen av naboene til utestedet, hevder Håverstad.