KRISTIANSAND: — Det er ikke hjemmel i offentlighetsloven for å lukke et møte med den begrunnelse at ansatte skal orienteres først, sier juridisk rådgiver i Norsk presseforbund, organisasjonssekretær og sekretær for Offentlighetsutvalget, Kristine Foss.

For det er nettopp sykehusets begrunnelse slik organisasjonsdirektør Nina Føreland formulerer den i en mail til Fædrelandsvennen:

"Den interne presentasjonen er lukket fordi resultatene fra ekstern granskning først skal gjøres kjent for berørte parter internt før offentligheten får innsyn i dem."

Ikke adgang

Dermed får ikke pressen anledning til å høre og gjengi hva slags reaksjoner som kommer når spesialkonsulent Halvor Gude og sykehusledelsen forteller om resultatet av den eksterne granskingen. 200 journaler fra tarmkreftopererte i Arendal og Kristiansand er gjennomgått. Hensikten har vært å dobbeltsjekke om sykehusets egne tall på at opptil hver tredje pasient ble reoperert er riktige.

Dersom de er riktige, vil rapporten danne grunnlaget for å bestemme om sykehuset i Arendal skal få beholde tarmkirurgien, eller om den skal overføres til Kristiansand.

— Hva tror du tarmkreftpasientene synes om dette hemmelighetskremmeriet?

— Det avstår jeg fra å svare på, sier Føreland.

— Hva er det offentligheten ikke skal få høre siden møtet er lukket?

— Det avstår jeg fra å svare på, sier Føreland.

Lovhjemmel

Foss opplyser at det fins hjemler i offentlighetsloven for å unnta møter fra offentlighet, men behov for å orientere ansatte først er ikke blant dem. Sykehuset har ikke engang oppgitt noen lovhjemmel, til tross for Fædrelandsvennens forespørsel. Fædrelandsvennen har også påklaget avgjørelsen om å lukke møtet, med hjemmel i meroffentlighetsprinsippet.

Sykehusledelsen opplyser at innholdet i rapporten vil bli gjort offentlig kjent så snart møtet er over fredag formiddag. Da vil også representanter for ledelse, ansatte og tillitsvalgte være til stede for å kommentere.

Svekker tillit

Mangeårige kommunepolitiker og stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) mener et lukket møte ikke styrker befolkningens tillit til sykehuset:

— Det er akkurat kritikk og debatt som dette som må ut i offentligheten, offentlighet er alfa og omega for at innbyggerne skal ha tillit til offentlig forvaltning. Når et møte er lukket kan folk mistenke at det foregår en slags avtalt munnkurv, sier Michaelsen. Hun tar forbehold om at det i møtet skal diskuteres ting som omfattes av taushetspliktsbestemmelser, men er ikke det tilfellet så:

— Jeg kan ikke skjønne at ikke sykehusledelsen kan ta all informasjon under ett og så skal vi tåle det som kommer fram uten å måtte ha "formøte". Slike "formøter" kjenner jeg fra kommuneforvaltningen og de er ikke bra. De kunne bli brukt til å legge lokk på viktig kritikk som kom fram, sier hun.

Hemmeligholdet

Hun mener hemmeligholdet forsterker det negative inntrykket som er skapt av sykehuset rundt saken.

— Det er ikke hensynet til det indre liv på sykehuset som skal være avgjørende, det er som om sykehuset legger opp til at det liksom skal være sminkede uttalelser som kommer etterpå. Og det svekker folks tro på at det foregår reint og ryddig hvis de må luke ut uheldige uttalelser først, sier Michaelsen.