AGDER: — Vi skal krone Norges mest bemerkelsesverdige trær, slik at de får oppmerksomhet, respekt og god behandling. Treets venner inviterer nå folk over hele landet til å melde inn spesielle trær på hjemmesiden vår, treetsvenner.no, sier Torill Gjelsvik. Hun er daglig leder ved Agder botaniske hage.

På hjemmesiden kan man legge inn en mengde informasjon om hvorfor nettopp dette treet bør ha spesiell oppmerksomhet. Alt er av interesse for fagjuryen, som opplysninger om alder og størrelse — og ikke minst spennende historier knyttet til treet. Et fotografi er heller ikke å forakte.

Torill Gjelsvik sitter selv i en jury som skal plukke ut de flotte trærne. Eieren, enten det måtte være privatfolk, kommune eller stat, blir så kontaktet. Og dersom de forplikter seg til å ta vare på treet, får det en plakett med æresbevisningen.

Egentlig er det på høy tid at Norge nå får en ordning som gir litt heder til flotte trær. Dette fins nemlig allerede i de fleste europeiske land. Organisasjonen Treets venner lanserer nå denne ordningen med støtte fra en lang rekke organisasjoner, fra Gartnerforbundet til Hageselskapet.

En æresbevisning

Treets venner er en organisasjon som ble stiftet i 1978 etter det landsomfattende Treplantingsåret. Organisasjonen har satt opp 11 kriterier for bemerkelsesverdige trær. Som høy alder, for eksempel. Men alt er relativt her i verden. En eik som er 200 år gammel, er ikke unik, mens en bjørk på 200 år ville være det. Det samme gjelder høyde. Det holder ikke at en gran strekker seg 25 meter, men et pæretre på over 15 meter er eksepsjonelt. Omkretsen til et tre skal måles en meter over bakken. En sommereik med en omkrets på tre meter er ikke enestående, men den samme stammen på en alm ville være det.

Margrethe Geelmuyden, som er journalist og forfatter, skriver blant annet om natur og hagekunst. Hun er leder for fagjuryen. Hun tror at særlig kommunale og statlige grunneiere vil bli glade for å vite at de har et bemerkelsesverdig tre i sin midte.

— I Frankrike, for eksempel, presenterer kommunene disse trærne som attraksjoner i turistbrosjyrene. Når vi gir et slikt tre en æresbevisning, skaper vi samtidig bevissthet om treets estetiske, kulturelle og landskapsmessige verdi. Det gir en form for frivillig vern, sier hun.

Norge har noen fredete trær, dette gjelder særlig gamle eiker. Hule eiketrær er automatisk fredet i Norge etter naturmangfoldloven. Men med unntak av hule eiker freder man faktisk ikke lenger enkelttrær i Norge, så underlig det enn kan høres. Det sørgelige resultatet er at flotte trær forsvinner, særlig fra byer og tettsteder.