ÅLBÆK: Båten som ble brukt i Danmark, utstyrt med to motorer, hver på 250 hestekrefter, ble satt på vannet i Arendal før turen over Skagerrak til Danmark søndag kveld.

Politiet har helt åpenbart hatt etterretningsinformasjon om at det var planlagt henting av et større parti narkotika i Danmark som skulle fraktes til Norge med den hurtiggående båten. Da båten ble satt på vannet i Arendal, ble dansk politi straks alarmert.

De tre, som knyttes opp mot saken har av den grunn blitt utsatt for en intens spaning fra politiets side. Da 49-åringen styrte båten inn til havna i Ålbæk for å hente de to som sto på kaien og ventet søndag kveld, var politiet klar til aksjon. Den danske spesialstyrken fra politiet var på plass, blant annet i en båt.

Håndvåpen

Da alle tre var kommet om bord i båten, aksjonerte politiet fra båt. På pressekonferansen i Danmark mandag formiddag ble det opplyst at den drepte 49-åringen først løsnet skudd fra politiet. En politimann ble truffet av to skudd. 49-åringen ble truffet av fire skudd. Det ble fra politiets side brukt håndvåpen.— Jeg kan bekrefte at Agder politidistrikt har samarbeidet med dansk politi om denne saken. Utover dette gis det ingen kommentarer, sier lederen av avsnittet for organisert kriminalitet, Leif Vagle til Fædrelandsvennen.

Flere områder

Det ligger i kortene at samarbeidet ikke har kommet i etterkant av det som skjedde i Ålbæk. I helga var det tett og nær kontakt mellom Agder politidistrikt og dansk politi etter at den hurtiggående båten var satt på vannet i Arendal og satte kursen for Danmark.

Det internasjonale politisamarbeidet er nært, og direkte operativt uten mellomledd. Samtidig har helt åpenbart også tollvesenet i Norge hatt kontakt med sine kolleger i Danmark, slik at det er jobbet på flere områder.