Det skriver Dagens Medisin på sine nettsider.

Fredag møtes partene til rundbordskonferanse hos helseministeren. På den ene siden sitter Lars Monsen, som titulerer seg selv som profesjonell villmann og svoren tilhenger av alternative behandlingsformer for borreliose.

STRIDENS KJERNE: Flått.

På den andre siden sitter landets fremste eksperter på sykdommen, fra sykehuset i Kristiansand, der det er advart mot skadevirkningene alternative behandlingsformer kan gi.

Respekt og omsorg

— Det er to ting som er viktig for meg, at de som er rammet blir møtt med respekt og omsorg. Og at vi får bedre kunnskap, slik at vi kan forstå mer av komplekset, sa Støre til VG 10. mai, samtidig som han varslet rundbordskonferansen, og villmannen Lars Monsen holdt sin appell under den store flått-demonstrasjonen foran Stortinget.

Krevde tiltak

Foran Stortinget krevde Monsen fokus på flått-sykdommen borreliose og at norske myndigheter bedrer situasjonen for Borreliose-syke. Han krevde at det må bli mulig å teste seg.

— Det må også bli mulig å få langvarig behandling med penicillin. Og så må alvorlig syke, som ligger og lider, få rask hjelp, sa Monsen som er alt annet enn fornøyd med hvordan det norske helsevesenet tok imot ham.

Svar fra Gahr Støre

Til VG beskrev helseministeren sin holdning slik i mai:

— Jeg ønsker en offensiv mot borreliose i Norge. Kampen mot borreliose har vært preget av steile fronter. Både internt blant forskere og mellom leger og pasientgrupper. Det jeg vil ta initiativ til, er en bred rundbordssamtale med de ulike retningene. De snakker til hverandre fra skyttergraver. Det er klokt å snakke sammen, sa han til avisen.

Striden

Sentralt i striden står Norges ledende fagmiljø på borreliose ved sykehuset i Kristiansand, og ikke minst kristiansanderen og smitteverneksperten Preben Aavitsland. Nylig tok han et knusende oppgjørmed det norske miljøet som driver alternativ diagnostikk og behandling av «kronisk borreliose».

— Smitten kommer fra internett, ikke fra skogen, skrev Aavitsland på sin nettside Epidemi, og slo fast at den store borrelia-epidemien er falsk.

Aavitsland er imidlertid på ferie i utlandet, og har varslet at han ikke kan delta på konferansen.

Ba legene roe seg

Etter kanonaden fra Aavitsland gikk fylkeslegen i Oslo, Petter Schou, ut i VG og ba legene opptre varsomt i flått-debatten og ikke latterliggjøre en stor pasientgruppe.

— En del av disse som uttaler seg på begge sider, bærer preg av å formidle trosbekjennelser fremfor medisin, sa fylkeslegen.

Fredsmegling

Nå vil helseminister Jonas Gahr Støre pusse støv av sien tidligere diplomatferdigheter, og prøve seg som fredsmegler mellom de steile frontene.

– På bakgrunn av den senere tids omfattende offentlige og faglige debatt om flått og borreliose, inviterer jeg med dette til møte om saken i Helse- og omsorgsdepartementet, skriver han i invitasjonen, som er sendt til blant annet pasientforeninger og kompetansemiljøer.

Formålet er ifølge statsråden å «bidra til bedre kontakt og forståelse mellom aktørene på dette området,» skriver Dagens Medisin.