Historielaget har skrevet bok om flystyrten i Audnedal.
Mange ville ta bilde av modellen av det amerikanske B17 bombeflyet. Foto: Espen Sand
Ragnhild Egeland (f.v), Jorunn Birkeland og Anne Marie Ågedal har skrevet boka om flystyrten. Propellen i bakgrunnen er en av de fire propellene fra bombeflyet. Foto: Espen Sand
I underkant av 200 møtte opp på minnemarkeringen i flerbrukshallen i Konsmo. Foto: Espen Sand

AUDNEDAL : — Min far hoppet som sistemann ut av det styrtende flyet. Han overlevde og audnedølene hjalp han før han senere ble tatt av tyskerne. De ofret livet for å hjelpe min far og mannskapet i flyet. Det er jeg evig takknemlig for, sier Lawrence, datter av Joe Thornton som var kaptein på det amerikanske B17 bombeflyet, som styrtet på gården Åsan 16. november 1943. En av dem hun takket var Astrid Nygård, som selv husker hendelsen for 70 år siden.

— Jeg var bare seks år den gangen, da jeg og min søster lekte på utsiden av gården. Da fikk jeg se et fly som kom nærmere og nærmere bakken. Jeg fikk se sistemann som hoppet ut av flyet, og det var far til Ruth Lawrence som er her i dag. Lite tenkte vi den gangen over det som var en uhyggelig hendelse, sier Nygård.

131 fly bombet Knaben

Denne helga ble flystyrten markert, 70 år etter tragedien inntraff. Det amerikanske flyet var ett av 131 bombefly som hadde Knaben som destinasjon. Men så fikk flyet motortrøbbel og mannskapet måtte hoppe ut i fallskjerm. Alle overlevde, men ble senere tatt av tyskerne og sendt i leirer i Tyskland og Østerrike. Til markeringen hadde mannskapets familie blitt spesielt invitert.

— Lørdag var vi på styrtstedet i Åsan, hvor vi hadde en tankefull markering i tussmørket. I dag lanserer vi boken om flystyrten som historielaget i Audnedal står bak. Her får vi også historier direkte fra de amerikanske soldatene. Dette er en festdag, talte Liv Birkeland, leder av historielaget, foran rundt 200 fremmøtte i Konsmo flerbrukshall.

Lekte i flyskroget

En av bokens forfattere, Anne Marie Ågedal, har nærmest vokst opp i flyvraket på Åsan gård.

— Jeg kommer fra nabogården, og som liten lekte vi ofte inne i flyskroget. Det var også spennende å leke med metalldelene, fortalte hun.

Gjennom historien er det 18 fly som har styrtet i Agderfylkene. Det spesielle med flystyrten i Konsmo er at samtlige i flyet overlevde.

— På Agder var det mellom 100-120 flymannskaper som ble begravd i flyvrakene, men i Audnedal overlevde alle. Det er veldig spesielt, sa Bjørn Ropstad fra Stiftelsen Arkivet, som er med på å gi ut boken "Flystyrten over Konsmo i 1943" sammen med historielaget.

Hun påpekte viktigheten av å ta vare på historien, spesielt for bygdesamfunnene i indre Agder.

- Viktig dokument

Ordfører i Audnedal, Tønnes Seland, måtte si seg enig. Han mener flystyrten er den største historiske enkelthendelsen i kommunen.

— Vi har mange mindre historiske og dramatiske hendelser, men dette er den største enkelthendelsen. Det er en viktig del av den lokale krigshistorien. Boka er blitt et viktig dokument hvor vi har fått samlet førstehåndsopplysninger før de har gått bort. 70 år er liten tid historisk sett, og vi mennesker har en lei tendens til å glemme fortiden.