BYKLE: — Om vi bruker fem til ti minutter ekstra på å finne hytta kan være forskjellen på liv og død, sier regionleder for Norsk Luftambulanse, Arild Sørensen.

Denne uken står han og Sindre Aslaksen utenfor Hovden Turistkontor og lager nødplakater folk kan henge inne på hytta si. Plakaten inneholder norske nødnumre, kort instruksjon om hva man skal gjøre og hvordan man skal varsle – men viktigst er kanskje den nøyaktige posisjonen for hytta i lengde- og breddegrader.

NØDPLAKAT: Nødplakatene har nøyaktig stedsangivelser. Foto: Roald Ankersen

Like fra luftenPå standen kan folk peke ut sin egen hytte på et datakart, og få ut den nøyaktige stedsangivelsen. Deretter printer Aslaksen eller Sørensen plakaten ut med posisjonen. Disse plakatene kan man også lage og skrive ut selv på nettsiden til Norsk Luftambulanse.

Sørensen sier at dette er livreddende hjelp når det skjer en ulykke eller alvorlig sykdom inntreffer på hytta.

— I hytteområder er det ofte ikke nøyaktige gateadresser. Dessuten ser hyttene like ut fra luften, og det kan være vanskelig for luftambulansen å finne frem, sier Sørensen.

Han peker også på at en kime til misforståelse kan være alle de nysgjerrige som kommer ut for å se når et helikopter kretser over hyttetakene.

Vinkere forvirrer

— Det kan se ut som de forsøker å vise vei, mens de egentlig bare vinker, sier Sørensen.

Han anbefaler derfor alle på det sterkeste å få seg en nødplakat gjennom dem eller gjennom Statens Kartverk. Han markedsfører også en applikasjon (app) for mobiltelefon som til enhver tid viser din nøyaktige posisjon.

— Det er samme budskap som med nødplakaten. Hvis vi kan spare tid i de første minuttene, så kan liv reddes, sier han.

Appen er også nyttig på bilturer der man ofte ikke vet nøyaktig hvor man befinner seg.