BYKLE: – Kommunen måtte jo satse økonomisk på reiselivsnæringen. Utenom vannkraftressursen har vi ikke så mye annet, sier Kay Jeiskelid, tidligere Bykle-ordfører med 34 års fartstid som politiker i Bykle kommune.

Hvor mange millioner kroner Bykle kommune har spyttet inn i reiselivsnæring og utbygging i kommunen, klarer verken Jeiskelid eller rådmann Tallak Hoslemo ta på strak arm. Men det er raskt å regne seg til at det overstiger 100 millioner kroner.

40 millioner til alpinsenter

– Vi har tilført Hovden Alpinsenter omlag 40 millioner kroner, tenker jeg, sier Jeiskelid.

I tillegg bygde kommunen Hovden Badeland til 50 millioner kroner i 1990. Kommunen har også bidratt med utviklingsmidler og støtte til tiltak som HovdenFerie, og ikke minst utbyggingen av nye Hovden renseanlegg til 150 millioner kroner. Når det gjelder sistnevnte skal hyttefolket riktignok betale tilkoblingsavgifter og et stykke på vei finansiere dette selv.

Gode forutsetninger

Uansett mener Jeiskelid at det har vært rimelig stor enighet i kommunestyrene opp gjennom årene at det har vært nødvendig å bruke en del av kraftinntektene til å bygge ut reiselivsnæringen i kommunen, fortrinnsvis på Hovden.

– Vi så at Hovden hadde både geografiske og klimatiske forutsetninger til å lykkes med vinterturisme, sier han.

Bykle kommune opererer per i dag med omkring 2600 fritidsboliger totalt i kommunen.

Imponert

Selv om Bykle kommune har satset store penger på denne utviklingen, er han veldig imponert over kommunestyret i Bykle som i 1966 lånte 100.000 kroner for å gå inn med aksjekapital i Hovden Høyfjellshotell da Carl Ragnar Carlson kjempet byggingen gjennom i 1964/67. Da var Bykle rett og slett en fattig kommune.

Hovden Badeland

Det ble store diskusjoner både innad i Bykle kommune og oppmerksomhet utad da kommunepolitikerne vedtok å bruke 50 millioner kroner på å bygge Hovden Badeland i 1990. Den gang hadde kraftmillionene begynt å fosse inn, og kommunen hadde kjøpt Hovden Skisenter av Carlson. Gründeren hadde forbygget seg på fireseteren i alpinanlegget og fått økonomiske problemer.

– Hadde ikke kommunestyret og representanter for næringslivet dratt på studietur til Tyskland, Danmark og Nederland for å se på badeanleggene der, er jeg ikke sikker på om det hadde blitt flertall for å bygge Hovden Badeland, sier Jeiskelid.

– Hva så dere?

– Vi visste vi trengte et anlegg på Hovden som folk kunne bruke når været var så tøft at det ikke var værende ute, men vi oppdaget også hvor samlende et badeland kunne være for familiegrupper. Vi har jo hele tiden satset på at Hovden skal være et sted for hele familien. Vi visste selvsagt at vi ikke kunne tjene inn investeringene, men vi så viktigheten av dette infrastrukturtiltaket.

Debatt om alpinsalg

– Det var jo også tøff debatt i kommunestyret i 1997 da dere skulle kvitte dere med Hovden Skisenter. Noen ville at kommunen fortsatt skulle eie det. Noen ville at Carlson-familien skulle få kjøpe det tilbake, og så ble det Asle Thorset fra Hemsedal? Og attpåtil fikk han med seg noen millioner kommunekroner for å utvikle alpinanlegget?

– Det var vel anvendte millioner. Jeg tror det var ti i første omgang. Skisenteret trengte å utvikle seg og bli mer rasjonelt i drift i konkurranse med andre alpinsentre. Flertallet i kommunestyret regnet med at Thorset hadde mer kapital i bakhånd enn Carlson. Selv ønsket jeg å satse på Carlson og hans familie. Det hadde vært en gentlemans-sak å gjøre, syntes jeg. Dessuten mente jeg at dette kunne tolkes ut fra den avtalen vi gjorde med ham da vi kjøpte Hovden Skisenter i 1989. ## Breive

– Bykle kommune har bidratt sterkt til at Hovden Alpinsenters nye eiere har fått utvide mot Breive. Dere fikk godkjent ekspropriasjon der i 2005?

– Ja, vi inngikk en leieavtale med Hovden Alpinsenter i 2010. Det er Bykle kommune som eier grunnen der nå.

– Da vil dere kanskje selge grunnen etter hvert?

– Nei. Det håper jeg aldri kommunen vil gjøre. Så lenge vi er grunneier, har vi fortsatt muligheten til å styre noe som eier, sier Kay Jeiskelid.

– Noe du angrer på vedrørende reiselivssatsingen?

– Nei, jeg angrer ikke på noe jeg har vært med på å gjennomføre for utviklingen i Bykle og på Hovden, sier ordføreren gjennom 26 år.