KRISTIANSAND/OSLO: Det er utgangspunktet for et forskningsprosjekt som blant andre lege Åslaug R. Lorentzen ved Sørlandet Sykehus, deltar i.

I forbindelse med «Nevrodagene» i Oslo mottok hun nylig Biogen Idec stipend på 30.000 kroner som bidrag til prosjektet.

FORSKER: Lege Åslaug R. Lorentzen, Sørlandet sykehus, Kristiansand, mottok 30.000 kroner i Biogen Idec stipend under årets «Nevrodager». Foto: SSHF

— Målet med studien er å se om vi kan finne en felles genetisk disposisjon koplet til immunforsvaret som kan ligge bak utviklingen av fatigue blant pasienter med MS og borreliose, forklarer post-doc forsker Åslaug R. Lorentzen.1800 MS-pasienter i det nasjonale MS-registeret i Bergen og Oslo MS biobank skal analyseres. I tillegg skal forskerne gjøre DNA-analyser av 4-500 pasienter som er behandlet for Lyme borreliose.

I dag lever omkring 8000 personer med MS i Norge.

Borreliose, eller Lyme Borreliose, er en sykdom som skyldes infeksjon med en flåttbakterie. Ca 10-20 prosent av pasientene med borrelia, får nevroborreliose med symptomer fra nervesystemet. Omkring halvparten av disse pasientene har fatigue (post-Lyme borreliose), også etter avsluttet behandling med antibiotika.

Omkring 75 prosent av MS-pasientene får noen grad av trettbarhet. MS er en kronisk nevrologisk sykdom som påvirker sentralnervesystemet. Vanlige symptomer er lammelser, føleforstyrrelser, kognitive vansker, tretthet/fatigue og synsforstyrrelser med og uten synsnervebetennelse.