FLEKKEFJORD: – Jeg skalv da traileren stoppet. Jeg trodde jeg skulle falle ned, sier Balázs Hudák (41) til Fædrelandsvennen.

Hudák var fører av vogntoget som havnet over autovernet og ble hengende på kanten utenfor E 39 i Flekkefjordtirsdag ettermiddag.

– Var heldig

Han var på vei fra Oslo til Stavanger da han kom over toppen av Nulandsbakken, ikke langt fra avkjørselen til Egenes camping.

– Veien var isete da jeg kom over bakketoppen og jeg mistet kontrollen over traileren. Jeg prøvde å få rettet opp, men det gikk ikke, sier Hudák.

Sjåføren forteller at veien var bar både før og etter stedet der ulykken skjedde. Kjøretøyet stoppet ytterst på kanten av en cirka 10 meter bratt skrent. Nå føler Hudák stor lettelse over å ha kommet fra utforkjørselen uten skader.

– Jeg har vært heldig. Trekkvognen sto farlig til og jeg fryktet også at den ville falle ned da jeg gikk ut.

Bleier falt ut

Trygt på bakken kunne han konstatere at hengeren var totalskadet, men at det ikke var mye som hadde falt ut.

– Det eneste var tre pakker med bleier som hadde falt ned i veien, forteller sjåføren.

Traileren var fullastet med tørrvarer som skulle kjøres til Coop i Stavanger. Det store kjøretøyet sperret E 39 i begge retninger i over to timer før bergingsarbeidet var over. Mens hengeren var totalskadet, kunne Hudák kjøre trekkvognen videre for egen maskin mot Stavanger.

Dårlige forhold

Hudák har vært trailersjåfør i to år. Fra november i fjor har han kjørt i Norge.

– Jeg har opplevd min første vinter på norske veier. Forholdene er ikke gode, det er galskap å kjøre her, sier ungareren.

Tor Gunnar Hægbostad er daglig leder i Sør Trans AS og eier av lastebilen som kjørte utfor. Han dro selv ut til ulykkesstedet tirsdag ettermiddag.

SPERRET VEIEN: Traileren sperret veien i begge retninger i over to timer tirsdag ettermiddag. Foto: TOR SINDRE TJOMLID / Avisen Agder

– Det var så glatt at man så vidt kunne holde seg på beina – og dette midt på E 39! Det er helt utrolig at det gikk så bra. Det ble bare noen små kosmetiske skader på trekkvognen. Nå er det bare noen mindre reparasjoner som må til.

Han forteller at han ble møtt av politifolk på ulykkesstedet som var klare til å skrive ut bøter.

– Det første politiet spurte meg om, er om sjåføren har penger på konto. Jeg svarte at det kanskje var på tide at det ble holdt vedlikehold av veien, men fikk da beskjed om at det har jeg ingenting med. Det er så tragisk at jeg mister munn og mæle av politiet vi har her i landet, sier han.

– En skandale

Han mener det er en tragisk at det skjedde en ny ulykke i denne bakken.

– Det er forferdelig, en skandale. Jeg har kjørt lastebil siden 1977 og kjørt forbi dette stedet tusenvis av ganger. Det en farlig plass og vi har gitt uendelig mange tilbakemeldinger om at det ikke blir saltet her, men ingenting skjer. Veien mellom Lyngdal og Flekkefjord er livsfarlig, sier Hægbostad.

– Det er forferdelig at det aldri er noen som trenger å stå til ansvar. Det har skjedd stygge ulykker her, men det er pengene som bestemmer.

– Hadde bilen kjettinger?

– Den var godt skodd, men hadde ikke kjettinger. Det behøvde den ikke siden det var bar vei. Sjåføren er veldig flink, forsiktig og sindig. Det var 150 meter med snø og is som forårsaket ulykken, sier Hægbostad.