Mange tror smartklokkene blir det neste store innen smartteknologi. Nylig lanserte Samsung sin Galaxy Gear, Sony er ute med andre generasjon av sin Smartwatch.

Smartklokken Pebbel som kom på markedet i vinter, dro inn 10 millioner dollar på folkefinaniseringsnettstedet Kickstarter. Hundre ganger mer enn folkene bak hadde håpet på. Og bakom lurer Apple. Men ikke alle er like overbevist.

I startfasen

Smartklokken Pebble kan brukes sammen med de fleste smartmobiler. Foto: Pebble

Eirik Solheim er redaktør i NRK beta, allmennkringkasterens såkalte sandkasse for teknologi og nye medier, og har selv brukt smartklokken til Pebble.

Han tror smartklokkene som dukker opp nå i første omgang, vil bli å finne på armen til dem som er over middels interessert i alt som er nytt. Men at de vil kunne finne veien til resten av befolkningen om de bare blir bra og nyttige nok.

— De største begrensningene er batterikapasiteten og det faktum at dette er ganske nye og umodne produkter med en del utfordringer både teknisk og når det kommer til brukervennligheten, sier Solheim.

At to så store produsenter som Samsung og Sony satser i dette markedet, vil ifølge Solheim bety at vi raskere kan finne ut om smartklokkene har livets rett.

Erstatte mobilen

SATSER SMART. Både Samsung (bildet) og Sony lanserte smartklokker på årets IFA-messe. Foto: Samsung

På spørsmålet om smartklokkene er en forlengelse av, eller en erstatning til mobilen, svarer Solheim at det i første omgang er snakk om en forlengelse av mobiltelefonens skjerm.

— Men hvis batterikapasitet, stemmestyring og trådløse ørepropper blir veldig mye bedre enn de er i dag, kan en fullverdig telefon på armen bli en realitet.

Han tror ikke Apple har hastverk med å lansere en smartklokke så lenge de fremdeles har suksess med Iphone og Ipad.

I tiden fremover er Solheim overbevist om at vi kommer til å se datakraft bygget inn i andre plagg og enheter, og at Google eller noen andre før eller siden vil klare å lage en løsning som gir deg ekstra informasjon rett foran øynene dine. I form av en brille eller kontaktlinser.

Skjermstørrelsen begrenser

Redaktør i mobilnettstedet Mobili.no, Marius Valle, har ikke gått med klokke på armen siden årtusenskiftet. Han tror skjermstørrelsen vil begrense hvor mange funksjoner og bruksområder man kan putte inn i en smartklokke.

- Selv om smartklokker strengt tatt ikke er et nytt fenomen, vil det nok fortsatt være for de spesielt interesserte. Skjønt det var ikke mange som levnet nettbrettene store sjanser i starten i heller, minner Valle om.

Han understreker at de fleste smartklokkene på markedet bare fungerer med utvalgte telefoner.

— Sonys Smartwatch kan brukes med de fleste Android-telefoner, men har ikke apper, mikrofon eller høyttaler. Batteritiden er tre, fire dager. Samsungs Galaxy Gear er kun kompatibel med enkelte Samsung-modeller, har forholdsvis mye minne og kan kjøre apper. Den er også utstyrt med mikrofon, høyttaler og kamera.

Har du Iphone, kan du sjekke ut Pebble, som fungere med både Android og Apples operativsystem. Skjønt mange mener det bare er et spørsmål om tid før også Apple lanserer sin egen smartklokke.

Har du tro på smartklokker?