AGDER: — Det har alltid vært et stort innslag av amfetamin i Agder. Det er pulverstoff som ligger på bestillingslistene, sier kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt.

På den nasjonale oversikten til Kripos havner Agder på en andreplass i antall amfetaminbeslag. Når det gjelder mengde, ligger Sørlandet lenger ned på listen.

Få store beslag

Agder-politiets egen statistikk viser at det totalt ble registrert 1282 narkotikasaker i fjor. Kun 61 av disse var såkalte andre- eller tredjeleddsaker, som innebærer en større stoffmengde.

— Det kan se ut som det gjøres mange små beslag, men vi har også vært involvert i større saker hvor stoffet er beslaglagt før det har kommet til Agder. Så den beslagstatistikken gir nok ikke et komplett bilde, sier Pedersen.

Et av de største beslagene ble gjort i januar, da to polakker ble stoppet med 4,5 kilo amfetamin på Hampa i Kristiansand.

Lite smugling med båt

I begynnelsen av januar i år beslagla dansk politi 250 kilo hasj under en væpnet aksjon i Ålbæk i Danmark. Stoffet skulle da fraktes med båt fra Danmark til Arendal, hvor det trolig skulle videre til andre deler av landet. Under aksjonen ble føreren av båten, en 49-åring fra Arendal, skutt og drept av dansk politi. Ifølge Arne Pedersen er denne transportmetoden trolig ikke den mest utbredte.

— De siste årene har det vært en klar tendens til at narkotikaen kommer landeveien. En liten andel kommer via danskeferja, men den store andelen kommer i transportetapper gjennom åpne grensekontroller langs veien, sier Pedersen.

Tok mindre cannabis

Ifølge Pedersen er det amfetamin og hasj som det er mest av i Agder. Statistikken til Kripos viser at det ble beslaglagt 41,6 kilo cannabis i Agder i fjor. Det er en nedgang fra 2011, hvor det ble beslaglagt 61,5 kilo. Mengden hasj og amfetamin som beslaglegges i Agder er imidlertid langt mindre enn i andre politidistrikter på Østlandet.

— Det blir innført veldig mye til østlandsregionen, men mye av dette blir distribuert videre ut i landet. Agder er dessuten et transittområde for stoff som skal andre steder. Vi vet at det kommer mye narkotika til Agder, men det er naturlig å tenke seg at noe omsettes her, mens hovedtyngden av stoffet skal andre steder, sier Pedersen.

- Mindre narko på ferja

Tollvesenets statistikk viser at det ble beslaglagt mer narkotika på ferjeterminalen i 2012 enn i 2011. Kriminalsjef Pedersen mener likevel at stoffmengden som smugles via ferja er mindre enn før, som en følge av økt kontroll og større oppdagelsesrisiko.

— Hvordan kommer narkotikaen til Agder?

— Noe kan komme i konteineresammen med annet godssomdeter vanskelig å spore. Vi sliter også med mobile vinningskriminelle fra Øst-Europa.Enkelteav disse innførernarkotikatil Sørlandet og er involvert i tyveriraid somtransporteres i biler, varebiler eller traileretilbaketil Øst-Europa, sier Pedersen, som legger til at store deler av amfetaminen som beslaglegges blir produsert i Øst-Europa.