KRISTIANSAND: — Han er en godhjerta og grei kar. Men uegnet som arbeidsgivere for sesongarbeidere. Da må man følge spillereglene. Når man ansetter et så stort antall personer, over 100 ufaglærte, så må man ha et system som kan håndtere det. Det er ikke bare å slippe dem ut i åkeren neste dag og tro alt er i orden, sier advokat Olav Sylte som representerte de polske arbeiderne i retten.

Jordbærbonden vil ikke la seg intervjue av Fædrelandsvennen før han har snakket med sin advokat om saken og sett dommen.

I et rettsforlik fra 22. november i fjor, skulle jordbærbonden i Tveit betale 26.573 kroner i oppreisningserstatning til hver av de ti polakkene, samt i underkant av 10.000 kroner i resterende lønn.

— Vi inngikk et rettsforlik som var okei sist høst. Men han valgte å misligholde forliket. Nå ble det 250.000-300.000 kroner dyrere, sier Sylte.

Prinsipiell avgjørelse

Sylte fremhever dommen som en prinsipiell avgjørelse.

— Dommen sier klart i fra hvordan sesongarbeidere som blir brukt fra Øst-Europa skal ha det. De kan ikke bare sparkes på dagen. De har rett til å organisere seg uten å få sparken. De har rett til minstelønn, sier Sylte som forteller at hans polske klienter er fornøyd med dommen:

— De er fornøyd med at de har rettsbeskyttelse, akkurat som norske arbeidstakere ville fått, sier Sylte.