GRIMSTAD: Saken om hvorvidt kommunene ønsker å gi sin støtte til de fire kommunenes overgang til Vest-Agder eller ikke er ute på høring.

Flertallet i kommunestyret i Grimstad vedtok mandag kveld å holde en folkeavstemning dersom kommunene Iveland, Lillesand, Birkenes og Evje og Hornes får ja av regjeringen til å bytte fylke. Det bekrefter ordfører Hans Antonsen (Venstre).

— Det er politisk enighet om at dette er en svært vanskelig sak for Grimstad kommune. Det vil ha svært uheldige virkinger både for oss og hele Aust-Agder fylke dersom regjeringen sier ja til ønsker om overgang til Vest-Agder. Jeg kan bekrefte at vi i så tilfelle vil spørre folket om råd, sier Antonsen til Fædrelandsvennen.

Han mener at Aust-Agder vil bli svært lite dersom overgangen blir reell. På tross av dette vedtok kommunestyret i Grimstad å anbefale at de tre kommunene får søke om overgang med en argumentasjon om at man må legge folkeviljen til grunn.

— Vi støtter de tre kommunene som har hatt folkeavstemning og som derfor kan begrunne det folkelige ønsket for en overflytting. Nettopp fordi vi ønsker å respektere at flertallet der ønsker overgang, må vi respektere at flertallet i resten av Aust-Agder sa nei. Det er en alvorlig ting å spørre folk om råd, og det skal være tungtveiende argumenter dersom man velger ikke å følge den, sier Antonsen.

Kommunestyret ønsker ikke å anbefale Evje og Hornes, ettersom disse ikke har hatt folkeavstemning. Vedtaket ble vedtatt med 20 stemmer for og 15 mot.

Fremskrittspartiet, Venste, Sosialistisk venstre, Arbeiderpartiet (1 stemme) og Kristelig Folkeparti stemte for, mens resten av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre stemte mot.