LILLESAND: Til tonene av Tina Turners "Simply the best" ble Siv Jensen møtt med trampeklapp av fremskrittspartiungdommen. Og selv om hun hadde dårlig tid, og skulle tilbake til Oslo og innspilling av et tv-program, sørget hun for å være "den beste" i utfall mot dagens regjering og de etablerte politikerne.

Og Jensen gikk rett i strupen på statsminister Jens Stoltenberg, justisminister Grete Faremo og regjeringen med én gang, og kom umiddelbart inn på sommerens store sak, tiggersaken.

— Sommerens store sak handler selvsagt ikke bare om uskyldig tigging, men om organisert kriminalitet, sa Jensen.

Hun pekte på at det går mot ny rekord i antall lommetyverier i Oslo i år, så langt er det registre 20.000. — Og det er rumenerne som tas oftest for lommetyveriene. Dette er ikke stakkarslige mennesker, det er rett og slett organisert kriminalitet. Det må vi få satt en stopper for, tordnet Jensen til forsamlingen, som møtte utsagnet med voldsom applaus.

Tiggerforbud

Jensen skisserte at hun straks stortingsferien er over vil foreslå å gjeninnføre tiggeforbudet i Norge. Som strakstiltak ønsker hun å bruke politiloven og utlendingsloven og stoppe tiggerne ved grensen.

— Vi bruker jo disse lovene for å stoppe hooligans (fotballpøbler) og mc-bander, påpeker Jensen.

— Det er viktig at folk føler trygghet på gaten og i egen by, sa Jensen før hun også pekte på at tiggerfenomenet er et problem i hele landet, Sørlandet inkludert.

— Det er ikke verdighet å sove under en bro, og vi bør stille krav til Romania og Bulgaria i forhold til hvordan de behandler mennesker i fattigdom, sa Jensen før hun pekte på at Norge gir 2,3 milliarder kroner gjennom EØS-medlemskapet til fattigdomsbekjempende tiltak innenfor EU/EØS. Penger Romania og Bulgaria nyter godt av.

— Vi bør her vite hva disse skattepengene har gått til.

Jensen har tidligere sommer blitt kritisert for at hun ønsker å sende tiggerne hjem med første buss. Dette har enkelte ment har vært i strid med folkeretten og lite humant.

Rasismekortet

— Faremo var tidlig ute og spilte rasismekortet mot meg. Å reagere kraftig på at vi ønsker å frakte folk hjem er hyklersk. For hva gjorde regjeringen Stoltenberg og justisminister Hanne Harlem i 2001? spurte Jensen retorisk. De sendte en strøm av bulgarere hjem på første charterfly. Da var det greit, men ikke nå.

Før Jensen avsluttet til stormende jubel blant ungdommen, harselerte hun også over sommerens debatter om nei til pappvin, kinderegg, forbud mot å røyke i bil, proffboksing og bruk av vannscooter. Noe hun også var innom i et intervju Fædrelandsvennen gjorde i forkant av talen til ungdommen. I det intervjuet kom hun også innpå valgkampen, meningsmålingene, sørlandspolitikk og en fremtidig regjering.

Undervurderer ikke

— Selv om vi ligger svært godt an på meningsmålingene nå, er det ingen grunn til å undervurdere Jens Stoltenberg. Det blir en lang og tøff valgkamp.

— Blir ikke den tøffeste kampen, kampen om politikken i en eventuell Høyre, Frp-regjering etter valget?

— Det viktigste for oss er ikke å sitte i regjering, men å holde ord og få gjennomslag for våre politiske saker. Den siste borgerlige regjeringen skuffet, og skal vi med må vi utgjøre en forskjell, sier Jensen som understreker at selv ikke Frp vil få gjennomslag for alt i en eventuell regjering.