Stygt: Siren Døvik (f.v.), Maria Edvardsen og Haakon Edvardsen venter på bussen til byen fra Oddernes på Lund. De synes taggingen på busskurene i byen ser stygt ut. Foto: CAMILLA HOVSTØ

KRISTIANSAND: — Jeg blir både fortvilet og irritert over at noen ødelegger andres eiendom. Det er vi som må ta regningen for å male veggen, og vi kommer til å politianmelde det, sier butikksjef Åste Ulvenes.

Hun forteller at hun ringte en maler med en gang hun så utsiden av butikken som ligger i St. Olavs vei på Lund.

— Det ser så stygt ut. Vi har hatt litt problemer med tagging på utsiden av butikken. Men nå måtte jeg ringe en maler med en gang. Han skal komme og se på det en av de nærmeste dagene, forteller hun.

Redd for gjentakelse

Assisterende butikksjef Beate Svendsen frykter at tagging kan bli et økonomisk problem for butikken.

— Jeg er bekymret for at det vil skje igjen når vi har fått veggen malt. Det er en veldig unødvendig utgift for oss, og om det skjer gang på gang, kan det bli et problem, sier Svendsen.

Hun håper taggerne blir oppdaget og tatt.

— Det er mange som bor rundt i området her, så det er lett å bli sett. Og vi politianmelder slike saker. Vi håper det bare er et spørsmål om tid før de blir tatt på fersken, sier hun.

Mye å fjerne

Gøran Furunes jobber i Kristiansand kommunes taggeteam. Han merker at det har vært mye tagging i det siste.

— Det går veldig opp og ned, men vi har hatt mye å gjøre i sommer, bekreftet Furunes.

Taggeteamet jobber med å fjerne tagging hovedsakelig på offentlige bygninger, men fjerner også andre steder i byen.

— Vi er to som jobber med dette daglig. Og vi merker at det ofte er de samme som kommer igjen og tagger etter at vi har vært og malt over, sier han.

– Jeg råder til å politianmelde det dersom du ser at noen tagger. Og jeg håper politiet får tak i de aktuelle personene og gir dem en kraftig bot, sier han.

- Stygt på busskur

Siren Døvik (f.v.), Maria Edvardsen og Haakon Edvardsen har lagt merke til at det er en del tagging i Kristiansand, spesielt på busskur.

— Det er en ting med graffiti som kunst, på lovlige plasser. Men jeg skjønner meg ikke på dem som bare tagger noe tull for å ødelegge. Det ser ikke pent ut, sier Maria Edvardsen.

Politiet i Kristiansand merker at taggeomfanget går i bølger.

— Vi merker at tagging som problem går opp og ned i perioder. Da er det ofte de samme signaturene som går igjen, opplyser Kjell Erik Eriksen, seksjonsleder etterforskning i Kristiansand.

Signaturer går igjen

På Prix i Sankt Olavs vei på Lund er det tagget to bokstaver; PF.

— Det er en signatur som er kjent for politiet, og som vi har sett rundt i byen, sier Eriksen.

Han råder folk til å bite seg merke i hvordan taggere ser ut dersom man skulle bli vitne til en hendelse.

— Det hjelper oss i etterforskningen dersom folk melder inn nøyaktig beskrivelse av personens utseende og klesdrakt. Dersom man har mulighet til å ta bilde av taggerne med mobil, så gjør det, sier Eriksen.

Vanskelig uten vitner

Han fortellet at politiet jobber med å komme til bunns i taggesaker, men at det er vanskelig uten vitner.

— Vi har ikke så mye å gå på hvis vi ikke har vitneobservasjoner. Vi ønsker å løse slike saker, i hver fall hvis omfanget er stort, men må hele tiden prioritere ressursene i forhold til andre saker, sier Kjell Erik Eriksen i politiet.

Fjerner for 1,7 mill.

Kristiansand kommune og Statens vegvesen må til sammen bruke opptil 1,7 millioner kroner årlig på å fjerne tagging i Kristiansand.

— Vi jobber fast med å fjerne tagging på offentlige bygg i kommunen, men også andre steder. Det koster kommunen mellom 1,3 og 1,4 millioner, bekrefter Gøran Furunes i Kristiansand kommunes taggeteam.

— Vi bruker mellom 200.000 og 300 000 kroner på å fjerne tagging langs veiene i rundt Kristiansand hvert år, bekrefter Inger Ann Fidjestøl, leder for veiseksjonen i Statens vegvesen.

Veivesenet har ansvar for å fjerne tagging langs offentlige veier, fylkeskommunale og statlige veier, men ikke kommunale.

— Vi rydder opp og fikser hærverk langs disse veiene. Det er synd at vi må bruke så mye penger på hærverk, sier Fidjestøl.

— Vi merker at noen vokser opp etter hvert og slutter med tagging. Men så begynner kanskje noen andre et annet sted, sier hun.

Veivesenet har et mål om å ordne opp i hærverk så raskt som mulig.

— Vi ser en smittetendens hvis en plass allerede er tagget ned. Men noen steder kommer taggingen tilbake rett etter at vi har vært der, sier Fidjestøl.