Konkurrerer med gutta: Guri Norheim anbefaler andre jenter til å begynne med akrobat paragliding. Foto: Alf Andersen
Ekstrem sport.JPG Foto: Alf Andersen

BYGLAND: For tredje gang ble ekstrem NM i akrobat paragliding arrangert i Bygland. Totalt seks utøvere deltok i årets norgesmesterskap.

– Totalt er vi rundt 20 stykker som driver med akrobat paragliding i Norge. Det er ekstreme øvelser som du har veldig lite å gå på, sier stevneleder Amun Løvland til Fædrelandsvennen.

Han trekker paralleller mellom akrobatikk— og toppidrettsutøvere.

– Det er mye av det samme. I likhet med toppidrettsutøverne trener og trener vi for å få til det de øvelsene vi vil, forteller stevnelederen.

Redusering i øvelser

Norgesmesterskapet fant sted på Bygelandsfjord fra torsdag til lørdag. Utøverne var gjennom to øvelser torsdag og fredag, samt en øvelse lørdag. En skjærgårdsjeep trakk paragliderne opp til 1000 meter og i nedturen skulle de prestere fire kompliserte øvelser. Tre dommere ga poeng etter hvordan utøverne fullførte øvelsene sine.

– Dommerne ga oss poeng etter utførelse, trygghet, hvordan vi koblet øvelsene sammen og hvordan vi utnyttet høyden, forklarer Løvland.

Lørdag førte et lavt skydekke til at utøverne ikke kom høyere opp enn 600 meter, og dermed ble antall øvelser redusert fra fire til to.

– Vi har ikke lov til å fly inn i skyene, og ettersom vi bruker veldig mye høyde på å utføre de ulike øvelsene, ble antallet kuttet ned, sier stevnelederen.

– Drit vanskelig

Etter utøverne har gjennomført øvelsene sine skal de forsøke på en flåte på 2,40 x 2, 40 meter. Ideelt skal de svinge slik at vingetippen berører vannet, slik at de spinner før de lander på plattformen.

– Det er drit vanskelig. Klarer du det får du full score, men de fleste havner i vannet, innrømmer Løvland, og peker på at kun tre ganger i løpet norgesmesterskapet klarte noen av å lande på flåten.

Norgesmester i akrobat paragliding 2012 ble Kjartan Andvik, etterfulgt av Ole Jørgen Løvland på en andre plass. Tredjeplassen gikk til stevneleder Amun Løvland.

Én jente

Stevnelederen anslår at mellom 1500 og 2000 driver med paragliding på landsbasis, mens antallet som driver med akrobat paragliding ligger rundt 20. Som den eneste kvinnelige utøver i akrobat paragliding, anbefaler Guri Norheim flere jenter til å begynne.

– Du blir veldig godt mottatt i dette mannsdominerte miljøet. Men jeg skulle gjerne sett at vi var flere jenter, så vi konkurrert i en egen dameklasse, sier en ivrig utøver.

Norheim havnet på femte plass i norgesmesterskapet, men depper ikke av den grunn.

– Mesterskapet har vært kjempekjekt og lærerikt, selv om jeg havnet i bunnen av lista. Dessuten er dette er min andre konkurranse og jeg konkurrer med de beste guttene, sier hun til Fædrelandsvennen.