Hvordan reagerer du hvis Den norske kirke vedtar kjønnsnøytral ekteskapsliturgi? Diskutér under artikkelen og stem i avstemningen til høyre!

KRISTIANSAND: — Liturgi er lære. Hvis kirken vedtar at ekteskapet ikke lenger bare er for mann og kvinne og at barn ikke har rett til sin far, da er grensen nådd, og jeg melder meg ut, sier Benestad, som er medlem i Agder og Telemark bispedømmeråd og dermed også delegat til Kirkemøtet.

Han tror ikke han blir alene om å avslutte medlemskapet i folkekirken om utfallet av den omstridte saken blir slik han ikke ønsker.

BRYTNINGSTID: Teologen Øivind Benestad vil ikke tilhøre en kirke som har en liturgi for vigsel av likekjønnede par. Foto: ARKIVFOTO

— For mange er dette et vannskillespørsmål. De sitter på gjerdet og avventer hva kirken bestemmer seg for.

Vranglære

For å understreke alvoret i saken, viser han til en utredning som forelå i 1997. Den hadde tittelen "Kirkens enhet og troens fundamenter". Utvalget bak utredningen besto av de tre biskopene Halvor Bergan, Odd Bondevik og Sigurd Osberg. De var samstemt om formuleringen "Å sidestille heterofilt ekteskap med homofilt samliv er i strid med grunnleggende etiske prinsipper og må anses som kirkesplittende vranglære".

— Mange tenker slik også i dag. Ekteskapet mellom mann og kvinne er en av Guds viktigste skaperordninger. Det er derfor en sterk motstand mot å endre kirkens skapelsesideologi angående ekteskap, familie og barn. Jeg regner med at et stort antall kan komme til å melde seg ut om kirken vedtar en liturgi for vigsel av likekjønnede par.

Kampsak

Øivind Benestad engasjerte seg sterkt i opptakten til kirkevalget i fjor høst. Valg til bispedømmerådene hadde hovedfokus. Gjennom stiftelsen MorFarBarn.no, som han leder, ble velgerne oppfordret til å stemme på kandidater som ikke vil endre læren om hva et ekteskap er. De som ble valgt til bispedømmerådene, er også representanter på Kirkemøtet inneværende fireårsperiode. I løpet av perioden vil Kirkemøtet få til behandling en sak om kirken skal utarbeide en egen liturgi for likekjønnede ekteskap.

— Jeg har godt håp om at vi kan vinne denne kampen, sier Benestad, som regner med at saken kommer til behandling under Kirkemøtet i Kristiansand i 2014. ## Forsinket rapport

Bispemøtet nedsatte i november 2009 et utvalg for å få utredet Den norske kirkes forståelse av ekteskapet som institusjon i et teologisk, kulturelt og rettslig perspektiv. Rapporten skulle ha vært levert innen 1. oktober i fjor. Det skjedde ikke. Samlivsutvalget, som ledes av preses Helga Haugland Byfuglien, har gitt seg selv forlenget frist. Trolig kommer ikke rapporten før ut på høstparten i år.