KRISTIANSAND: Tirsdag fikk politiet i Kristiansand melding om det som angivelig er stjålet verktøy i et tilfluktsrom ved siden av tiggerbrakka.

En person som disponerer tilfluktsrommet, oppdaget at låsen var brutt opp. Inne i rommet la han merke til plastsekker stappfulle av verktøy.

YMSE SLAG: Verktøyet er av ymse slag Foto: Kjartan Bjelland

— Det var pakket og plassert på en slik måte at det kan tyde på at folk fra andre land har gjort dette for å ta det med seg ut av Norge. Dette har vi sett før, sier politietterforsker Frode Smith til Fædrelandsvennen.

Romfolk mistenkes

Tre rumenske borgere ble pågrepet da de ankom stedet mens politiet var der i tirsdag. Onsdag ble de siktet for mindre mengder tyvegods, som de hadde lagret i bilen.

— Vi mistenker at de tre, som er romfolk, også kan ha befatning med de store mengdene tyvegods som ble funnet inne i tilfluktsrommet, sier etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen ved Kristiansand politistasjon.

De tre rumenerne, som er to menn i 30-årene og en 18 år gammel mann, ble avhørt av politiet onsdag. De stilte seg uforstående til både tyvegodset som ble funnet i bilen deres, og det store beslaget ved brakka.

— De ble pågrepet på utsiden av stedet hvor beslaget lå. To av dem er kjent med vinningskriminalitet fra før av. Vi må etterforske med tanke på at de tre kan ha noe med det store beslaget å gjøre, sier Eriksen.

Verktøyeiere har meldt seg

Foreløpig har politiet verken tekniske spor eller vitner som knytter de tre romfolkene til beslaget ved tiggerbrakka.

— Vi har fått inn en del meldinger fra folk som savner verktøy og maskiner som er avbildet, forteller Eriksen.

Jourhavende jurist bekrefter at de tre rumenerne ikke har blitt siktet for beslaget i tilfluktsrommet.

— Det er ikke godset som ble funnet ved tiggerbrakka de er siktet for. De sjekkes likevel ut rundt det godset også, siden de var i området, sier politiadvokat Ingrid Thorsen.

Etterforsker videre

Det er flere hundre verktøydeler av større og mindre type. Også noen maskiner.

— Så får vi nøste videre for å se om de tre som ble pågrepet i nærheten har noen tilknytning til dette, sier Frode Smith.

- Hvem andre kan stå bak dette?

— Tilfluktsrommet ligger like i nærheten av tiggerbrakka, men vi kan ikke si om det er noen av dem som bruker brakka som har tatt seg denne friheten, sier politietterforskeren.