KVINESDAL: — Vi gir ikke fra oss naturverdier vederlagsfritt. Vi har et bedre grunnlag slik saken ligger nå enn det vi hadde for et år siden. Så kan vi spørre om det en varig andel av verdiskapningen som finner sted. Jeg må si nei når vi ser vindkraft i forhold til vannkraft. Det er fordi lovverket per i dag hindrer det, men svaret er ja om vi ser på hva dette skaper for bygda. Kaia og undergang, kommunal vei og andre infrastrukturtiltak er varige verdier, sa Per Sverre Kvinlaug (Krf) ifølge Avisen Agder.

Det ble en heftig debatt i kommunestyresalen da motstandere og forkjempere for vindkraft barket sammen. Diktlesning og forsvarstaler ble en del av kvelden.Under voteringen stemte 22 representanter for, og fem mot.

Arbeiderpartiets Bente Ingrebretsen innrømmet at saken splitter hennes parti.

— Flertallet ønsker å gå for forvaltningsutvalgets innstilling til støtte for vindkraft. Motstanden synker ofte når frykten for det ukjente og mytene om konsekvenser blir mindre. Men det har konsekvenser, og vi må veie fordeler mot ulemper. I denne saken mener flertallet i Ap at fordelene er større enn ulempene, sa Ingebretsen.

Hun mente også det var viktig at grunneiere er positive

— Det har blitt hevdet at vi er kjøpt og betalt, jeg velger å se på det som klokskap og god forhandlingsevne. Med så store naturressurser så skal kommunen ha noe tilbake, det er fornuftig og klokt, sa Ingebretsen.Det er selskapet Kvinesheia vindkraftanlegg som gis konsesjon til utbygging. Utbygger har beskrevet en rekke tiltak som skal begrense skadevirkningen av naturinngrepene som må foretas.

Fylkesrådmannen ba i februar politikerne stemme mot vindkraftutbygging i Kvinesdal.

I innstillingen fra fylkesrådmannen ble det vist til at det i Lister-regionen er planlagt en rekke store kraftutbygginger som nye kraftlinjer, vindkraftverk, småkraftverk, pumpekraftverk og nye utenlandskabler. Sett i lys av dette mente fylkesrådmannen at de totale naturinngrepene ville bli uforholdsmessig store.

SAE Vind har søkt om å sette opp fra 20 til 26 vindmøller på Storhei. Størstedelen av det omsøkte området ligger i Kvinesdal, mens en mindre vil komme i Lyngdal. Kommunestyret i Lyngdal har tidligere gått imot planene. Vindparken vil kunne produsere strøm tilsvarende årsforbruket til 9500 husstander.