Rekkehus: Det ene alternativet for utnyttelse av tomten innebærer 14 rekkehus med to enheter i hvert bygg. Bildet er en skisse utført av SMS Arkitekter AS som grunnlag for vurdering av omregulering til boligformål. Foto: sms arkitekter
Lavblokker: Det andre alternativet er også ment som en skisse som grunnlag for vurdering av omregulering til boligformål, og viser fire lavblokker med mellom 48 og 56 boenheter. Foto: sms arkitekter
agderstrand avstand img_0063.jpg Foto: Janne Birgitte Prestvold

SØGNE: Skissene for området er laget i to alternativer, og spenner fra 14 rekkehus med to enheter i hvert bygg, til lavblokkbebyggelse fordelt på fire bygg, med en utnyttelse på opptil 56 boenheter.

Området er i dag regulert til allmennyttig formål, og Normisjon (tidligere Indremisjonen) ønsker i første omgang å regulere om eiendommen til boligformål.

Saken behandles av politikerne i plan— og miljøutvalget i Søgne i dag.

Smertefull prosess

— Vi har i lengre tid jobbet med hvordan vi kan drive dette tradisjonsrike leirstedet på en fornuftig og forsvarlig måte. Vi har investert i planer om en betydelig oppgradering av stedet. Etter en lang og smertefull prosess har vi konkludert med at konvensjonell leirvirksomhet og sesongmessig bruk rett og slett ikke er regningssvarende. Styret for Normisjon region Agder har derfor besluttet å selge stedet, opplyser Gunnar Urstad, regionleder i Normisjon region Agder.

Beliggenheten er fortreffelig; stedet ligger idyllisk til i landlige omgivelser, noen få steinkast fra strandkanten i Søgne.

Siden 1944 har tusenvis av barn og unge tilbrakt hektiske og opplevelsesrike ferieuker på leirstedet. Lag, foreninger og menigheter har leid stedet til ulike arrangementer, og det har også vært drevet barnehage der. Bygningene som står der i dag er oppført i 1967 og 1981. Normisjon har imidlertid slått fra seg tidligere planer om å rive internatbygget og oppføre et nytt, leilighetsbasert internatbygg, med en total kostnadsramme på rundt 15 millioner kroner.

Vil selge seg ut

Nå viser det seg at modernisering av bygningsmassen vil ha en kostnadsramme som langt overskrider den inntjening et slikt sted vil kunne ha. Normisjon har da valgt å konsentrere seg om sin kjernevirksomhet, og vurderer altså å selge seg ut av området på Vaglen. I november 2011 utarbeidet Sms Arkitekter ulike skisser til fremtidig bruk av eiendommen.

Eiendomsmassen til Normisjon befinner seg på begge sider av Eikeveien, men det er kun på oppsiden av veien – på den delen av eiendommen som ligger lengst fra sjøen, at utbygging er aktuelt.

— Hva er Normisjons fremste ønske for fremtidig bruk av området?

— Vi har ikke lagt noen føringer her. For oss er det viktig å forvalte en eiendom og verdiene den representerer i markedet til beste for formålet vår organisasjon har i hele vår region, presiserer Urstad.

Vender tommelen ned

Normisjon har vært i kontakt med kommunen for å vurdere muligheten for omregulering til boligformål, men administrasjonen råder politikerne i planutvalget til å si nei til disse planene. Bakgrunnen er det store presset kommunen opplever for å fremskaffe arealer til forsamlingslokaler for kommunens ulike menigheter. Menighetshuset på Lunde er kondemnert, og må bort, og Bedehuset Betania i Høllen ønsker også en ny plassering.

— Vi har per dags dato ingen områder klarert for dette formålet, sier arealplanlegger Helge Reisvoll, som har ført i pennen den negative innstillingen til politikerne.

Gunnar Urstad i Normisjon sier de er midt inne i en prosess om hvordan stedet skal avvikles, og vil avvente svaret fra politikerne i Søgne før neste skritt tas.