I SITT ESS: President i sjekteklubben YRESOKK, Harald Stenberg Tønnesen (63) deltok på sjekterace i énsylinder-sjekta Færder. Foto: Martine Haugland
STORT OPPMØTE: Hele 62 sjekter deltok på racet. Det er 20 snekker mer enn fjorårets oppmøte. Foto: Martine Haugland
IDYLL: Sola steikte, og sjektene skapte et fantastisk utsyn i sundet. Foto: Martine Haugland
TAR EN TRALL: Harald Stenberg Tønnesen slapper av etter racet. Foto: Martine Haugland
FØRSTE GANG PÅ RACE: For Harald Stenberg Tønnesen (63) og Karl-Johan Karlsen (64) fra sjekteklubben YRESOKK skal en ekte sjekte være av den tradisjonelle sorten. Foto: Martine Haugland
BÅT PÅ SLEP: Denne énsylinderen hadde med seg ekstra båt for anledningen. Foto: Martine Haugland
HIV OG HOI: To skumle pirater deltok også i sjekteracet. Foto: Martine Haugland
STARTER MOTOREN: Karl-Johan Karlsen gjør seg klar til start. Foto: Martine Haugland
KLARE FOR START: Harald Stenberg Tønnesen, Karl-Johan Karlsen og Arnfinn Nordbø venter spent på at racet skal starte. Foto: Martine Haugland
YRESOKK: Ytre Randesund En Sylinder Og Kaffedoktor Klubb. Arnfinn Nordbø og Karl-Johan Karlsen i ført klubbskjorter. Foto: Martine Haugland
UTKLEDING: Det oste av kreativitet på kostymefronten. Foto: Martine Haugland
VANT KOSTYMEPRIS: Søgne-gjengen med den tradisjonelle bekledningen fra Ny-Hellesund ble utvent som best kledde. Fra venstre: Lisbeth Christoffersen, Arne Håkom, Sigurd Christoffersen, Bjørm Tveit og Eli Tveit. Foto: Martine Haugland

SØGNE: – Tosylindere gir meg røde prikker på kroppen, og diesel er strengt forbudt, sier Harald Stenberg Tønnesen. President i sjekteklubben YRESOKK (Ytre Randesund En Sylinder Og Kaffedoktor Klubb).

Totalt stilte 62 sjekter til race rundt Monsøya i Ny-Hellesund lørdag ettermiddag. Arrangementet er for tresjekter eksklusivt med øvrig fartsgrense på sju knop. Randesundgutta stilte med åtte sjekter. Alle nøye utvalgt etter strenge klubbregler.

– For det første må du ha énsylinder uten tak. Tupperware-båter i plast er for pyser, og kommer ikke på tale, sier Karl-Johan Karlsen.

– Dessuten må du ha tilknytning til Ytre Randesund. Vi har noen pissemaur med i klubben, men det er i orden fordi de har hytte der, fortsetter Harald og gliser.

Allergisk mot tosylindere

YRESOKK har eksistert i 13 år, og består av medlemmer med til sammen 30 sjekter. Selv om racet i Søgne også ble arrangert i fjor, er det første gang at sjekteklubben deltar. I ens æren 'tøffet' de den to timer lange turen fra Ytre Randesund.

Startskuddet for racet er gått, og Harald tuter med hornet sitt på presidentsjekta Færder.

– Hah, ja de tosylinderne kan bare kjøre forbi oss. Inge fare, de gir oss astma uansett, sier Harald.

– Du må gasse på, ropes det fra sidebåten.

– Nei jeg har ikke bayer, responderer presidenten og ler høyt.

17. mai — stemning

Det er ikke tvil om at Harald og Færder er kjendiser på sjøen. Pensjonisten har vært genuint interessert i sjekter siden han kjøpte presidentsnekka i 1999. – Da var den bare et skall. Sønnen min og jeg har mekka alt på den. Den ble bygget i 1958. Da han jeg kjøpte den av hørte at jeg bruker den aktivt sa han at han fikk klump i halsen. Han trodde den var blitt til sankthansbål som så mange andre sjekter.

Det er trangt om plassen i det smale Olavsundet. Sjektene ligger tett i tett. En gjeng har kledd seg ut som pirater. Barna står på bauen og synger sjørøverviser. Et korps er fraktet ut for anledningen, og fremfører fanfarer midt i sundet. Folk jubler og veiver med flagg fra fastlandet. Sola steiker. Det er storfest i Ny-Hellesund.

Beste sjektelyd

Restaurant Verftet skimtes. Målet er nådd.

Harald slår av motoren, tenner en sigarett og begynner å spille på ukulelen sin.

Det var Magnar Mykkeltvedt med sin tosylinder som kom raskest rundt. 27.41 minutter er ny rekord. Å komme først i mål er derimot ikke YRESOKK interessert i.

– Jeg lå først av énsylinderne hele veien, rett i rumpa på tosylinderne, sier Karl-Johan.

Tross mindre hestekrefter, gjengen fra Randesund ble lagt godt merke til av juryen.

– Prisen for beste sjektelyd går til YRESOKK. Med hornet som Harald Stenberg Tønnesen har festet til motoren sin kan han samle alle troppene i Randesund med ett tut, utnevner visesanger og jurydeltaker Ivar Bøksle for forsamlingen.