HELT ALENE: Luksuseiendommen er landfast, og har etter prospektet en usjenert beliggenhet ved Kosvik, like innenfor Blindleia og Justøy. Her skal man være helt for seg selv. Foto: Kurt Engen
SOLGT: Denne hytta på Ågerøya i Blindleia ble også solgt denne måneden. Den lå ute til salg for 7,5 millioner kroner, men kjøpesummen er ikke kjent for Fædrelandsvennen. Foto: Kurt Engen

AGDER: Denne eiendommen ved Blindleia i Lillesand gikk nylig for 8,5 millioner kroner, og er det dyreste luksushyttesalget på Sørlandet hittil i sommer.

Eiendommen på Kosvigholmen gikk for 1,5 millioner under takst, men daglig leder i Meglerhuset Sædberg, Inger Sædberg Birkenes, er glad for at det endelig er bevegelse i luksushyttemarkedet.

— Det er mer bevegelse nå, og ting skjer. Vi har solgt tre, fire hytteeiendommer i juli, sier hun.

Mange millioner

Meglerhuset har solgt en hytte på Ågerøya i Blindleia som lå ute til 7,5 millioner kroner. En hytte i Ny-Hellesund i Søgne gikk under prisantydning på 6,7 millioner kroner, og en hytte i Søgne gikk under prisantydning på 8,8 millioner kroner.

— Det selges mye under prisantydning?

— Ja, men det er bevegelse, og vi selger hytter. Det har vært helt dødt, og nå selger vi alle fall, sier hun.

Birkenes solgte selv en av disse hytteeiendommene, og på generelt grunnlag sier hun at en juli måned med full sol har betydning for kjøpelysten.

— Finværet gjør det lettere å kjøpe, sier hun, og beskriver et marked for fritidseiendommer og luksushytter som har ligget helt dødt.

— I fjor lå vi på rundt 30 solgte hytter gjennom sommeren, og året før rundt 25, og vi er foreløpig ikke i nærheten av så mange salg i år, sier hun.

— Men salget kom i gang veldig seint på grunn av en lang vinter, og eiendommene kom ikke ut før vi var i juni. Nå er det full sommer, og da merker vi at interessen stiger og flere på visning. Vi håper å få samme effekt som man ser i båtmarkedet, sier Birkenes.

HELT ALENE: Luksuseiendommen er landfast, og har etter prospektet en usjenert beliggenhet ved Kosvik, like innenfor Blindleia og Justøy. Her skal man være helt for seg selv. Foto: Kurt Engen

Ifølge meglersjefen har også den tradisjonelle storkjøperen fra 90-tallet forsvunnet.— Aksjemeglerne fra Oslo børs sto for mange av storkjøpene tidligere, og de var veldig på hugget. Men de finnes ikke lengre, sier hun.

Tre salg i Lillesand

Hittil i juli er det totalt solgt 11 fritidseiendommer i Aust-Agder, og 18 i Vest-Agder.

Lillesand, kommunen med de dyreste hyttene, har hatt tre salg så langt i juli. ABCenter merker imidlertid også at markedet begynner å våkne fra dvalen.

— Det er kjøpers marked, og man kan kjøpe under prisantydning. Men det er mer bevegelse nå, og jeg har flere visninger denne uka enn i forrige uke, sier Lillesand-megler Eivind Sæbø Severinsen.

SOLGT: Denne hytta på Ågerøya i Blindleia ble også solgt denne måneden. Den lå ute til salg for 7,5 millioner kroner, men kjøpesummen er ikke kjent for Fædrelandsvennen. Foto: Kurt Engen

Totalt er det lagt ut 47 hytteeiendommer for salg i Lillesand, og 44 av disse ligger fortsatt ute.Eiendomsmegler i samme meglerhus, Andreas Jølstad, opplyser at ABCenter har solgt seks fritidseiendommer ved sjøen siden ferien begynte.

— At sola spiller inn er en spennende hypotese, og det er nok noe i det. Det er flere henvendelser nå i juli. Men det store rushet ser vi nok eventuelt ikke før ferien er over i august, sier Jølstad, som skal ha en visning på Hærøya i Kristiansand mot slutten av uka.

På topp på Sørlandet ligger fortsatt sommerstedet på Gaupholmen i Brekkestø til hele 60 millioner kroner, fulgt av den mye omtalte eiendommen til Atle Brynestad og Linn Stokke på Bergsøya i Lillesand til 35 millioner kroner.

Prisnivå som i 2007

— Vi har sett et kraftig prisfall de siste par årene, og prisnivået er nå som i 2007. De tallene er ikke justert for inflasjon, så hytte er faktisk billigere nå enn for seks år siden, spesielt i det øvre mellomsjiktet, sier administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), Christian Vammervold Dreyer.

— Man ikke selge eller kjøpe hytte, og derfor endrer prisene seg sakte. Men nivået som er i markedet nå begynner å bli riktig, sier han.

Dreyer mener den flotte sommeren har hatt betydning for at det nå selges flere hytter igjen.

— Med en fin sommer så ser vi noe av samme effekt som i båtmarkedet, som også har ligget nede i en del år, sier han.

— Er det så enkelt som at sola får folk til å kjøpe?

— Det gjøres ikke impulskjøp av luksushytter. Men nå viser Sørlandet seg på sitt beste, og det får nok en del til å kjøpe som har tenkt på det over lengre tid, sier han.