SØGNE: — Jeg er kjempeglad for støtten, og at det nå ser ut til å gå mot en løsning, sier en lettet Trine Lohne til Fædrelandsvennen.

Den populære matgründeren, som står bak nyetableringen «Trine på Gården» på Tangvall, har vært i konflikt med kommunen siden februar, da hun ble pålagt driftsstans i nesten en måned på bakgrunn av tett kloakk.

Lohne har hele tiden hevdet at hun ikke er skyld i de tette rørene.

Etter formannskapsmøtet onsdag, der politikerne drøftet situasjonen, fikk hun en telefon fra fungerende ordfører Helge Andresen (H).

— Han kommer til gården på en kaffekopp, og de er villige til å rydde opp i saken. Jeg fikk også innkalling til et møte på rådhuset til fredag. Rådmann, arealenheten, ingeniørvesenet og ordføreren skal da møte meg og advokaten min, sier en oppglødd Trine Lohne, som øyner håp i horisonten.

Klar tale

Lohne gjorde det denne uka klart i et brev til formannskapspolitikerne at hun ventet en avklaring og en unnskyldning, og at det ville komme krav om erstatning med grunnlag i driftstap dersom saken ikke ble tatt opp.

«Det skal ikke være mulig at privatpersoner eller næringsdrivende skal bli dømt og holdt for narr i over syv måneder, i en sak som er helt klar», skriver hun i brevet.

Formelt er saken nå inne hos Fylkesmannen, og rådmann Kim Høyer Holum mener at kommunen nå må avvente vurderingen derfra.

— Da får vi vite om vi har opptrådt korrekt eller ikke. Men hvis det viser seg at vi har opptrådt feil, så må vi rette opp idet, sa han til politikerne.

Ga støtte

Flere av politikerne i formannskapet meldte seg imidlertid på under møtet med støtte til Trine Lohne.

Jack Andersen (uavh.) sa at det virker som om kommunen har et kommunikasjonsproblem.

— Jeg hører andre også fortelle at det er vanskelig å få til en dialog med kommunen. Vi bør absolutt se på rutinene her, for ofte kan slike saker løses med en telefonsamtale. Poenget her er ikke hvem som har rett, men om å vise skjønn, og ikke stenge ned en bedrift som er helt i startfasen, sa han.

Arild Berge (V) mener at kommunen gjør det vanskelig for gründere i kommunen.

— Det handler om folkeskikk. Dette er en liten bedrift, og den må bli tatt på alvor, sa han.

Sendt klage

Tirsdag sendte Trine Lohnes advokat, Richard Lippens, en klage til Fylkesmannen hvor han beskriver det han mener er en urimelig behandling av sin klient.

Petter Langholm i Septikservice er klar på at Trine Lohne må frikjennes for kommunens tette avløpsrør. Da han rensket opp i kloakken kom det opp store fettannsamlinger i dimensjon av hovedkloakken, og ikke av den mindre ledningen inn til Trine Lohne. Han beskriver fettet som tørt og gammelt. I en e-post til advokat Lippens legger han sin profesjonelle ære i at utslipp fra Trine Lohne ikke er hovedproblemet bak fettansamlingen.

Enhetsleder i arealenheten, Terje Nuland, har imildertid skrevet til Fylkesmannen at Trine på gården har belastet ledningsnettet med unødvendig fett siden oppstarten, og at det er en direkte årsak til tett kloakk i området.