Vakker natur: Det vakre dalføret i Åseral lagde en flott ramme på kronprinsparets besøk i Kykjebygda onsdag ettermiddag. Her passerer de kirka på vei opp til kulturhuset. Foto: Espen Sand
Slo av prat: Kronprinsesse Mette-Marit hadde tid til å slå av en prat med en av innbyggerne i Kyrkjebygda. Foto: Espen Sand
I fokus: Det var ingen tvil om hvem som var hovedpersonen da kronprinsesse Mette-Marit besøkte Byremoparken i Audnedal. Foto: Espen Sand
Strålte: Kronprinsessen har vært i strålende humør under besøket i sitt hjemfylke. Foto: Espen Sand
Kronprinsparet ankommer barneskolen i Åseral. Foto: Espen Sand

ÅSERAL: — Vi er blitt tatt utrolig godt imot her. De kan virkelig det å varte opp besøkende. Jeg har gode minner fra Åseral, sa kronprinsesse Mette-Marit, som fortalte at hun og kronprins Haakon besøkte Bortelid for 12 år siden.

— Jeg har i alle fall veldig gode minner fra den gangen, men jeg håper kronprinsen er blitt bedre i pilkast. Vi hadde nemlig en konkurranse i det, noe jeg husker godt, sa kronprinsessen med glimt i øyet.

Snakket med innbyggerne

Åpnet utstilling: Åpningen av Setesdal Vesthei-utstillingen sto Mette-Marit og flere av Åserals skolebarn for. Foto: Espen Sand

Onsdagen startet i Audnedal, før turen gikk videre til Kykjebygda og Åseral. Ved ankomst fikk Haakon og Mette-Marit blomsterhilsen av barn fra skolen. I det flotte været ønsket kronprinsparet å spasere fra skolen og opp til Minne Åseral kultursenter. På veien var det mange som ville hilse på de kongelige, og kronprinsessen tok seg tid til å prate med flere av Kykjebygdas fastboende.Ved kulturhuset holdt Mette-Marit en tale, der du blant annet sa hvor viktig det er å ha gode møteplasser i små lokalsamfunn.

— Jeg er en sterk forkjemper for kulturhusene, som er blitt et møtested for mange mennesker. Dere i Åseral har et fantastisk flott kulturhus, sa hun.

Ville på Rootsfestivalen

Åserals musikkfestival, Eikerapen Roots Festival, har de siste årene blitt en attraksjon langt ut over kommunegrensen. Det hadde også kronprinsessen fått med seg.

— Da jeg så at Scandinavian Pink Floyd Project skulle spille på Eikerapen i år, hadde jeg fryktelig lyst til å komme. Og etter tilbakemeldingene å dømme har jeg gått glipp av noe stort, mente Mette-Marit.

Musiker Tonje Haugland fremførte en sang under arrangementet på Minne. Hun var svært fornøyd med å treffe kronprinsparet.

— Jeg traff dere også for 12 år siden, og jeg har på meg den samme bunaden som da, smilte Haugland.

- Minne for livet

Åserals ordfører, Oddmund Ljosland, mener det er viktig for kommunen å vise sin særegenhet.

— Denne dagen blir et minne for livet for oss, og det håper jeg den blir for dere også. Forhåpentligvis vil dere lære noe nytt i løpet av dagen. Mitt håp er at dere lærer den jevne åsdølen å kjenne, sa ordføreren til kronprinsparet.

Kronprinsessen fikk æren av å åpne Setesdal Vesthei-utstillingen, mens kronprinsen avduket en utstilt turbin utenfor kulturhuset. Turbinen er fra Gamle Skjerka kraftstasjon, og skal markere at Åseral er en kraftkommune og symbolet på "Ei positiv kraft".