KALDT: Vegar Volle trosser kaldt vann for å bli med datteren Astrid (6). Foto: Kristin Ellefsen, Kristin Ellefsen
BADEGLAD: Jakob E. Hansen (8) elsker å bade i Norge om sommeren, men syns det er bedre med litt varmere vann i Syden. Foto: Kristin Ellefsen
TAR SATS: Søsknene Laureta (13), Veriana og Valon (11) Velqui hoppet flere ganger fra bryggekanten på Bystranda. Foto: Kristin Ellefsen
TEMPERATUREN: Vannet holdt 18 grader ved Bystranda mandag formiddag. Foto: Kristin Ellefsen
KRABBEFISKE: Pappa og Onkel fisket krabber sammen med Jonas Ilje (4) og Lisa Ilje (6). Foto: Kristin Ellefsen
FANGST: Gleden er stor når krabbene henger fast i agnet hele veien opp til bøtta. Foto: Kristin Ellefsen
SPEIDING: Aksil Haddeland (6) leter etter krabber i Bertesbukta. Foto: Kristin Ellefsen
FLYTER: Fetter og Kusine Viktor Lian (4) og Tuva Naustvik (12) på en oppblåsbar krokodille. Foto: Kristin Ellefsen

KRISTIANSAND: — Én, to, tre!

Emma Nilsen (9), Jakob Hansen (8), Lukas Nygaard (8) og Emil Revheim Jonassen (8) hopper samtidig fra brygga i Bertesbukta og ned i vannet. Vannet holder sytten varmegrader, uten at det ser ut til å bry vennegjengen fra Kristiansand nevneverdig. Barna er ofte i Bertesbukta og forteller at det beste med sommeren er å bade, spille fotball og strandvolleyball.

— Men jeg liker Syden bedre. Det er varmere vann der, sier Jakob.

— Er det ikke litt kaldt til å bade nå da?

— Nei, vannet er deilig, svarer de alle fire i kor.

Kaldt vann

En som derimot ikke syns vannet er like deilig, er Bente Omdal. Hun er mor til Viktor Lian (4) og tante til Tuva Naustvik (12). Mens Tuva og Viktor flyter rundt i vannet på en grønn, oppblåsbar krokodille holder hun seg trygt på land.

— Det er nok litt kaldt i vannet for meg enda, ler hun.

Denne uka er det meldt godvær fra mandag til søndag her på Sørlandet. Fellesferien er i gang, og flere bruker tiden sin på en av de mange strendene i regionen. Fædrelandsvennen tok turen til Bertesbukta og Bystranda i Kristiansand. Smekkfulle strender til tross, de fleste holdt seg på land. Det vil si, de fleste voksne holdt seg på land, flere av barna nærmest bodde i vannet.

Atten grader

Sola står høyt på himmelen, og etter hvert vil kanskje temperaturen i vannet øke. Da kan det hende flere voksne også vil våge seg uti. Både i Bertesbukta og på Bystranda er det nesten bare barn å se i vannet. Vegar Volle trosser kaldt vann og vasser uti til lårene, mens han gjør synlige grimaser som viser at han nok syns det er en anelse kaldt i vannet.

— Hvor mange grader tror du det er?

— Fire og en halv, ler trebarnsfaren.

Han blir overrasket da Fædrelandsvennen måler temperaturen og finner ut at vannet holder atten grader.

— Sier du det. Jeg trodde faktisk det var et par grader under, sier han.

Han og familien er fra Kyrkjebø i Sogn og Fjordane og koser seg med sommerferie i Kristiansand. Volle forteller at han må passe litt på ungene når de er ute og svømmer, og at det er derfor han er med noe motvillig uti vannet.

— Målet er å legge på svøm etter hvert, sier han mens datteren Astrid (6) plasker rundt han.

Krabbefiske

Tilbake på Bertes har Jonas Ilje (4) og Lisa Ilje (6) fått noe på kroken.

— En krabbe pappa! Lisa roper glad, før hun skjønner at krabben har sluppet taket i blåskjellet, som så mange av de andre krabbene har gjort.

Da blir gleden ekstra stor når en av krabbene henger med hele veien opp.

Roar Haugetun, onkel til Jonas og Lisa, forteller at nevøen og niesen er på sommerferie fra Drøbak. Han har både t-skjorte og badeshorts på og har heller ikke tenkt til å ta et bad med det første.