PÅ GRYTEJAKT: Arne Konradsen var blant de mange kundene som benyttet seg av Jernias tilbud på halv pris for gryter. Foto: Torstein Øen
TRAVEL DAG: Butikksjef på Only, Marthe Abrahamsen Aga, ble bekymret da hun sjekket værmeldingen klokka 05.00. Men etter hvert som det lysnet utover morgentimene kom femdobling bemanning godt med. Foto: Torstein Øen
GLAD I SHOPPING: Daisy Fredriksen gjorde flere røverkjøp hos Cubus. Foto: Torstein Øen
FULLPAKKET: Det er sjeldent så stor trafikk på Markens klokka 07.30 en onsdag morgen. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: Mens noen beveget seg målrettet mot tilbudene hos Jernia og Japan Photo, brukte andre mer tid langs bodene.

Ingrid Wikstad Gundersen var blant de som tenkte strategisk. De hadde kjøpt julegaver og gryter på halv pris.

– Man må få unna de kjedelige kjøpene først, så kan man kose seg resten av dagen. Marit har nemlig sort belte i shopping, forteller hun om venninnen Marit Sørensen Røisland.

Mellom seg og Marits datter Vårin hadde de allerede seks fulle poser da klokka slo 09.00. Og de er ikke alene; ifølge daglig leder i Kvadraturforeningen Harald Andersen er omsetningen for denne dagen vanligvis rundt 100 millioner kroner.

– Det betyr enormt mye. Rundt 5 prosent av totalomsetningen skal legges igjen i dag. I tillegg har mange butikker store varelagre som skal ut etter en sen vår, forteller han.

Populære gryter

Oppmerksomhet rundt tilbudene har vært viktig. Andersen mener også at været kan ha mye å si.

– Det ser ut til at vi har valgt riktig dag. Så lenge ikke det er knallfint vær eller øsende regn kommer folk til byen. Jeg vet også om mange som har tatt seg fri i dag for å være med på dette, sier han og trekker fram Jernia som en butikk som vet å bruke dagen.

Åtte siders tilbudsavis har tilsynelatende fungert og flere var på plass før butikken åpnet. Arne Konradsen var der for å kapre nye gryter til båten.

– Det er halv pris og et godt tilbud. Jeg har tatt tre nå og flere skal det bli, forteller han.

For andre er dagen rett og slett blitt en del av sommeren. Solfrid Tandberg Øhrn har for eksempel fast tradisjon sammen med svigermor.

– Jeg har en liste på 6-7 ting som jeg skal sikre meg, forteller hun.

På Jernia hentet hun vaffeljern og vinglass; samt en kullsyremaskin.

Femdoblet bemanningen

Klær er også populært og Fædrelandsvennen snakket med flere som hadde oppgradert garderoben betraktelig. Ifølge butikksjef på Only, Marthe Abrahamsen Aga, er det ikke helt tilfeldig.

– Vi har planlagt Handelens dag i et halvt år og har nesten femdoblet bemanning i dag, sier butikksjefen, som selv var på plass klokka 06.00. Her er de ansatte utstyrt med knallrosa pannebånd mens de bretter stabler med kardiganer og shorts, som er de mest populære varene.

Jakter på merkene

Men ikke alle fant det de lette etter. Tomas Vu hadde overnattet hos en kompis i byen og stått opp «sykt tidlig» for å jakte på lave, hvite Converse-sko. Dessverre for ham var det ikke tilbud på disse.

– Jeg er skikkelig skuffa og forventa at det skulle være billigere. Men jeg får jakte videre, sier han før han trekker inn i mengden på Sandens.