OSLO: Saken behandles i statsråd på Slottet klokka 1200. Holmelid sier det er et svært viktig vedtak som nå gjøres.

I forvaltningsplanen for Skagerrak heter det at "Skagerrak ikke åpnes for oljeboring". Det er miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) som fremmer vedtaket.

— Vi snakker ikke om varig vern. Dette er en forvaltningsplan, ikke en verneplan. Men i overskuelig fremtid er Skagerrak nå sikret mot oljeboring, sier Holmelid.

Likevel er det ifølge forvaltningsplanen ikke stengt for all fremtid. Det står nemlig også at regjeringen vil vurdere det framtidige behovet for ny kunnskap om petroleumsressursene og miljøet i Skagerrak. Det vil ikke bli igangsatt petroleumsvirksomhet i området før en slik vurdering er gjennomført.

En liten del av Skagerrak er også allerede åpnet for oljeundersøkelser.

— Et område er i dag tilgjengelig for letevirksomhet på særskilte vilkår. Det vil kunne gis tillatelse til å bore inntil fire letebrønner i området, før spørsmålet om videre åpning av området eventuelt tas opp med Stortinget. Det er boret flere tørre brønner rett vest for området, og området har i følge Oljedirektoratet størst potensial i sørlig del. De øvrige deler av Skagerrak er ikke åpnet for petroleumsvirksomhet og det er samlet inn begrensede mengder med seismikk, står det i planen.

— Hovedtrekkene og konklusjonen er uansett at det ikke åpnes for oljeleting i Skagerrak nå. En forvaltningsplan kan ikke verne et område for all fremtid, men slik det er nå så blir det ingen leting, sier Holmelid. Han mener uansett at det er en seier for SV og for miljøet.

I planen snakkes det også om Skagerrak som et spesielt sårbart havområde.— Regjeringen sier at økosystemene må kartlegges bedre og overvåkes nøye fremover. Det snakkes også om å få redusert forurensing. Dette er en stor miljøseier, sier Holmelid.

Forvaltningsplanen har vært arbeidet med lenge. Det vakte oppsikt da ingen sørlandskommuner hadde en mening om den i høringsrunden. Senere har mange kommuner på Agder bedt om at havområdet åpnes for oljenæringen.

Vi kommer tilbake med flere detaljer senere.