MARNARDAL: — Vi har vært i tett kontakt med folkehelseinstituttet for å høre hvordan vi skal håndtere dette, sier kommuneoverlege i Marnardal, Trine Nordstrøm.

Mandag ettermiddag sendte kommunen ut en pressemelding om at det var registrert et tilfelle av smittsom tuberkulose blant en av kommunens ansatte.

— Folk som har vært i nær kontakt med vedkommende i åtte timer eller mer vil bli undersøkt.

- Hvor mange dreier dette seg om?

— Det har vi ikke oversikt over ennå.

Sjelden sykdom i Norge

Kommuneoverlegen vil ikke si hvilken avdeling den smittede jobber ved.

Tuberkulose er en vanlig sykdom på verdensbasis, men det er sjelden det registreres tilfeller av aktiv tuberkulose i Norge. Den spres gjennom dråpesmitte.

— Mange kan være smittet uten å vite det. Vi regner med at sykdommen bryter ut hos mellom 6-10% prosent av dem som bærer smitten, sier Nordstrøm.

Hun sier videre at tuberkulose er en alvorlig, men lite smittsom sykdom som kan behandles.

Oppsøk fastlege

Det er aktiv tuberkulose på lungene som smitter. Symptomer er vedvarende hoste, vekttap, nedsatt allmenntilstand og forekomster av blod i forbindelse med hoste.

— Personer som har opplevd disse symptomene over flere uker tid bør oppsøke fastlegen. En prøve her vil raskt konstatere om det dreier seg om tuberkulose. Sykdommen er alvorlig dersom en ikke kommer inn under behandling, sier Nordstrøm.