Den 53 år gamle politimannen ble dømt for å ha ha meldt inn tyveri av sin bil, en tilhenger med en annen pålastet bil, fra Oslo i desember 2001. Først i 2010 ble han anmeldt av If Skadeforsikring for bedrageri. Anmeldelsen er senere etterforsket av Spesialenheten for politisaker. Mannen fikk utbetalt 321.500 kroner i forsikringsoppgjør.

Bakgrunnen for anmeldelsen fra forsikringsselskapet var informasjon om at en topp til hengeren som skulle ha vært stjålet, befant seg på tiltaltes bolig.

Den domfelte politimannen sa i anmeldelsen at han hadde kjørt til Oslo og parkert bilen i nærheten av politihøyskolen. I senere avhør har han forklart at han ble forfulgt av en bil på strekningen fra Ikea i Oslo til Oslo, og han mente at de som forfulgte ham var medlemmer av Tveitagjengen. Han forklarte i tre avhør at han var alene på bilturen fra Vest-Agder til Oslo.

Det fremgår av dommen fra Lister tingrett at det nærmest ved en tilfeldighet ble kjent at politimannen ikke hadde kjørt til Oslo, men tatt toget den aktuelle dagen bilen, hengeren og bilen som stod på hengeren angivelig skulle ha blitt stjålet. Det var en kollega som fortalte at de to reiste sammen på toget.

Erkjente uriktig forklaring

Da politimannen ble foreholdt dette, medga han at hans opprinnelige forklaring var uriktig, men at bilen var kjørt av en annen person til Oslo. Begrunnelsen for den uriktige forklaringen var at den var uvesenlig, og at han ikke ville blande den andre personen inn i saken.

Denne personen har i politiavhør sagt at han kjørte bilen, hengeren og bilen som stod på hengeren, til Oslo. Bilen ble parkert. Neste dag skulle han treffe politimannen på dette stedet, men da de møttes var bilen vekk.

Det kom i retten frem at bilen til domfelte aldri er sporet opp igjen. Det er imidlertid hengeren og den bilen som stod på hengeren. Bilen som stod på hengeren er senere omlakkert, ombygd og har fått nytt chassisnummer.

Retten har betegnet politimannen som lite troverdig. Flere vitner har endret forklaring etter å ha snakket med tiltalte. Han ble domfelt for å ha fått en person til å forklare seg falskt.

Den domfelte politimannen er suspendert fra sin stilling med full lønn.

Tilliten undergravd

I tilknytning til straffeutmålingen bemerker retten den tillit samfunnet har til en politimann som nå er domfelt for forsikringsbedrageri, falsk anmeldelse og forklaring. "Det undergraver tilliten til rettsstaten og svekker den respekten politiet i stor grad er avhengig av", heter det i dommen.

Lister tingrett konstaterer at politimannen ved å bli fradømt sin stilling også mister pensjonsrettighetene. Det får ingen betydning for straffeutmålingen.

Politimannen er dessuten dømt til å betale If Skadeforsirking 321.500 kroner i erstatning og må ut med 20.000 kroner i saksomkostninger.