SKARG KRAFTSTASJON: I østenden av Botsvatn i Bykle bygges nye Skarg Kraftstasjon. Den vil produsere 69 GWh strøm årlig. Steinmassene tippes ut som en odde i Botsvatn. Her vil Bykle kommune ha masseuttak i fremtiden. Foto: Johs Bjørkeli
KRAFTKARER: Kraftverksdirektør Reidar Ove Mork i Otra Kraft (t.v.) og prosjektleder for kraftutbyggingen til 900 millioner kroner, Harald Kjetil Glendrange, i tverrslaget til den nye tunnelen som bygges i Bjørnarådalen i austheia mellom Bykle og Valle. Foto: Johs Bjørkeli
TROLSK: Trolsk stemning inne i fjelltunnelen i Bjørnarådalen. Betongbilen sprøyter betong på tunnelvegger og tak. Foto: Johs Bjørkeli
KRAFTUTBYGGERE: De leder den siste store kraftutbyggingen i Setesdal: prosjektleder Harald Kjetil Glendrange (t.v.) og kraftverksdirektør hos Otra Kraft, Reidar Ove Mork. Her er de ved den nye kraftstasjonen Skarg som bygges i østenden av Botsvatn i Bykle. Foto: Johs Bjørkeli
STORE DIMENSJONER: Anleggsfolkene blir små der de klatrer opp av byggegropa til den kommende kraftstasjonen Skarg i østenden av Botsvatn i Bykle. Foto: Johs Bjørkeli

BYKLE/VALLE: — Vi er i rute, sier prosjektleder for utbyggingen til 900 millioner kroner i Setesdal, Harald Kjetil Glendrange til Fædrelandsvennen.

Eier og byggherre for prosjektet er Otra Kraft DA. Kraftverksdirektør Reidar Ove Mork nikker enig der vi står i østenden av Botsvatn i Bykle. Et dypt hull, 25 meter nede i bakken, viser sjakten som nye Skarg kraftstasjon skal reise seg opp fra. Ovenfor veien langs Botsvatn kjører dumpere ut og inn av tverrslaget til den 4,4 kilometer lange tunnelen som skal føre vann til turbinene til kraftstasjonen.

Strøm til 9000 boliger

— Skarg kraftstasjon vil produsere 69 GWh, i Brokke 102 nye GWh og ytterligere 4 GWh i Hekni. Til sammen dekker dette strømbehovet til 9000 boliger. Ny, ren og fornybar energi, sier Mork med et stort smil.

I Bjørnarådalen i austheia på kommunegrensen mellom Valle og Bykle er tverrslaget til en ny 10,8 kilometer lang tunnel ferdig. Da Fædrelandsvennen besøkte anleggsområdet sammen med Mork og Glendrange torsdag, holdt betongbiler på å sprøyte betong på sider og tak på den seks meter brede og fem meter høye tunnelen.

50 meter høy demning

Mest imponerende å skue er arbeidet som foregår i Sarvsjuvet like ved Bykle sentrum. Her er det bygget vei fra grenda Stavenes ned lia. Når den 50 meter høye betongdemningen står ferdig, vil Stavenes bli forbundet med Bykle kyrkjebygd ved kjørebru over demningen.

Vannet fra magasinet i Sarvsjuvet skal ledes i en 4,4 kilometer lang tunnel til Skarg Kraftstasjon som nå som nå bygges i østenden av Botsvatn.

— Byggingen av demningen er den tøffeste jobben. Derfor tas det ikke sommerferie her. Nå holder vi på å preparere damfoten og sprenge i fjellet der endene på demningen skal møte fjellveggen, sier Glendrange.

Det er masse skog i de stupbratte fjellsidene til det som om et par år blir Bykles nyeste kraftmagasin.

— Skogryddingen tar vi til med neste år. Det er en utfordrende jobb som det tar tid å planlegge, sier Glendrange.

Ligner på Alta-demningen

Selv om demningen blir hele 50 meter høy, skal magasinet bare reguleres de øverste tre meterne. På denne måten blir ny fallhøyde mot Botsvatn på 80 meter utnyttet maksimalt. Demningen blir nesten maken å se til som Alta-demningen, bare noe slankere. Det vil gå med 15.500 kubikkmeter betong til denne dobbeltkrumme dammen. Det er et imponerende, nærmest gysende skue, å stå på kanten av juvet ned mot Sarvsfossen. Området er svært godt inngjerdet.

— Dette er en byggeplass som vil bli avstengt. Allmenheten må holde seg borte fra dette farlige juvet, advarer Glendrange og Mork.

Også i Valle – i det som kalles Brokke Sør – arbeides det for fullt nå. Der drives en 7,1 kilometer lang tunnel fra Fjellskarå nord til Brokke.

Ferdig i 2014

Hovedentreprenør for Brokke Nord er det sveitsiskeide selskapet Implenia. Veidekke er hovedentreprenør for Brokke Sør, mens Rainpower skal levere turbiner, generatorer og alt det andre som trengs til Skarg kraftverk.

Brokke Nord og Brokke Sør-utbyggingen skal stå ferdig sommeren 2014. Budsjettet så langt er på 900 millioner kroner.

Brokke Sør

I Brokke Sør skal ein sprengje ut ein 7,13 kilometer lang tunnel for å føre meir vatn til Brokke kraftverk. Vatnet kjem frå inntak i Strendetjørnbekken, Lisle Myklevatn og Fjellskarå. Tunnelen vert kopla saman med den eksisterande tunnelen ved Farå. I tillegg vert det laga ein tunnel på 750 meter for å overføre Strendetjørnbekken til Lisle Myklevatn. Tunnelane i Brokke Sør er 15 kvadratmeter store, dei er omtrent 3,5 meter breie og 4,5 meter høge. Massen frå tunnelane blir lagt i fleire tippområde som vert tilpassa terrenget. Den lange tunnelen vert driven frå tverrslag på Fjellskarå.

Brokke Nord

I Brokke Nord vert det sprengt ut ein tunnel på 10,8 kilometer. Tunnelen skal føre vatn til magasinet ved Dam Sarvsfossen. Vatnet kjem frå inntak i Bjørnarå elv og frå Blautgrjotbekken, Løyningsbekken, Opestøylbekken, Bjorbekken og Stemtjønnbekken. Vatnet frå tunnelane utgjer rundt 30 prosent av det totale tilsiget til magasinet ved dammen. Tunnelane i Brokke Nord er 22 kvadratmeter store, dei er omtrent 4,5 meter breie og 5,5 meter høge. Tunnelane vert drivne frå eit tverrslag i Bjørnarådalen og Bjorbekken.

Kilde: Otra Krafts informasjonsbrosjyre