SEKS ETASJER: Her er byutviklingsstyret på befaring rundt kvartal 42 torsdag formiddag. Taljen i toppen av krana er på høyde med seks etasjer, som byggeplanene nå jekkes ned til.Bildebeskrivelse: Byutviklingsstyret på befaring rundt kvartal 42 Foto: Torstein en
BLIR IKKE VELSIGNET: Det spenstige Filadelfia-prosjektet i kvartal 42, her sett fra hjørnet av Dronningens gate og Elvegata. Illustrasjon: Kristin Jarmund Arkitekter as Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: Det vedtok byutviklingsstyret i formiddag, etter at utbygger under dagens befaring sa seg villig til å føye seg etter de nye politiske signalene som kom fram i Fædrelandsvennen denne uka.

— Jeg er begeistret hver gang det planlegges et signalbygg, og skuffet hver gang det blir kansellert, uttalte Frps Stian Storbukås, den eneste som stemte for de 12 etasjene.

— Det kan bli et signalbygg selv om det ikke er 12 etasjer. Bare se på operaen i Oslo, repliserte Grete Kvelland Skaara ( KrF).

Etter å ha vært på en times befaring i kvartal 42, ventet et ordskifte der brodden var tatt ut siden 12 etasjer ikke lenger var aktuelt.

Politikerne kan ikke godta tårnbygget i det sørøstlige hjørnet av Kvadraturen. I stedet støttet flertallet innstillingen fra plan- og bygningssjefen, med fem etasjer mot Dronningens gate og Tollbodgata, og seks etasjer mot Elvegata.

Et knapt flertall (5-4), bestående av Høyre, KrF og Frp, vil tillate omsorgsboliger (sykehjem) i nybygget, og at hjørnebygget ved Dronningens gate/ Kronprinsens gate kan rives.

— Vi skal vise velvillighet, når de har gått tilbake på høyden, mente Odd Nordmo (H).

Filadelfia var etterpå, tross alt, fornøyd med de to punktene de fikk medhold i.

— Når det gjelder disse to forholdene er det veldig fornuftigbesluttet av politikerne, sier administrativ leder Lars Agnar Rosten tilfvn.no.

Gnisten kommer til bystyret om to uker. Menigheten føler seg trygg på at anerkjent Oslo-arkitekt Kristin Jarmund får til et spektakulært prosjekt, selv om det ikke blir det signalbygget de hadde sett for seg.

BLIR IKKE VELSIGNET: Det spenstige Filadelfia-prosjektet i kvartal 42, her sett fra hjørnet av Dronningens gate og Elvegata. Illustrasjon: Kristin Jarmund Arkitekter as Foto: Torstein Øen

FAKTA

Gnisten

  • Filadelfias nye bygg i 12 etasjer, med en kostnadsramme på 500-600 millioner kroner. Menighetssalen skal samtidig være et kongressenter, med 2000 sitteplasser. I etasjene over skal det bli 75-100 omsorgsboliger for eldre.

  • Før jul etablerte menigheten selskapet Kristiansand Kongressenter AS for å forberede og booke kongresser fra 2015. * De 20.000 kvadratmeterne skal også inneholde restaurant/næring på gateplan, ordinære leiligheter, mediesenter og kontorer. Under bakken blir det to etasjer parkering, i bakgården et mål park.

  • Utbyggerselskapet Kvartal 42 AS eies foruten Filadelfia (40 prosent) av Asker-selskapet Morgenstjernen Eiendom AS (60 prosent).