FLOTT: Stuene og salene i Vigeland Hovedgård er flotte. Trine Kaspara Nilsen og Harald Hamre sier det skjer noe med gjestene når de kommer inn i Hovedgården. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

VENNESLA: — Vi jobber døgnet rundt, går fortsatt i minus, men vi er langt foran prognosene vi hadde for de første tre årene. Det er bare kjempegøy, sier vertskapet som kom til Vennesla med en kvalitet bygda ikke har sett før og som passer til en lystgård fra 1847. Denne uka har de feiret ettårsjubileum.

Det er slutt på kjøttkaker i brun saus, steik med surkål og krisestemning rundt hovedgården. Hamre kom fra Stattholdergården i Oslo. Trine har også bakgrunn fra topp-restauranter i Norge og utlandet. Nå lukter det luksus og suksess.

Overnatting

— Drømmen er å bygge et pensjonat med åtte, ni rom. Det får vi neppe til i den vernede Hovedgården, men kanskje vi kan bygge om Glasshytta. Målet er eksklusive opplevelser med overnatting, laksefiske og god mat. For bedrifter og ledergrupper vil også overnatting kunne bety en del. Disse utrolige omgivelsene gjør noe med folk, sier Trine Kaspara Nilsen.

Vertskapet har åpen restaurant om søndagene, ellers går det i kurs, konferanser, styremøter, brylluper, sluttede selskaper og konfirmasjoner. Gourmetaften med syvretters er også blitt populært.

— Vi har ikke brukt ei krone på markedsføring, men satsingen på kvalitet og førsteklasses mat sprer seg via ryktebørsen. Vi hadde 21 konfirmasjoner på tre uker nylig, og hver helg til september er det brylluper her, sier vertskapet.

Direktøren jubler

Adm.dir Magne Nordvik på Vigelands Brug, som eier Hovedgården fra 1847, kan ikke få skrytt nok. Han er bare så fornøyd.

Etter flere konkurser valgte han å ha is i magen. Han brukte lang tid på å finne nye drivere.

— Vi har fått et fantastisk vertskap. Ingenting slår god kvalitet. Nå må bare alle vi rundt spille dem gode. Kommunen, fylkeskonservator og vi på eiersiden i Vigelands Brug. Jeg ser bare muligheter nå, jeg, sier Nordvik.

Han er helt enig i at et pensjonat må på plass etter hvert. Da må kanskje investorer på banen.

Total oppussing

I forgårs ble Nordvik enig med vertskapet om at Vigeland Hovedgård trenger en total oppfriskning. Stiftelsen bak stedet eies av kommunen og Vigelands Brug – og partene er enige om å sette i gang et prosjekt med total-oppussing.

— Det vil gå med noen millioner, men vi skal få til dette. Til høsten vil vi ha en plan klar, sier Nordvik.

Trine Kaspara Nilsen skal nå i gang med å prosjektere oppussingen. Det må lages en plan sammen med fylkeskonservator og stiftelsen, og så må økonomsk støtte søkes rundt om.

— Inne er det slitt. Det er ikke gjort noe inne siden 1997. Skal vi få til det vi ønsker, må det "shines" kraftig opp, sier vertskapet, som jobber etter en langsiktig plan og som har med seg Vennesla-brødrene Ove og Øyvind Svendsen på eiersiden i restaurantdriften.

Neste år håper de å skape nye opplevelser med elvekonserter. De får nemlig ikke til det i år, slik de først tenkte. Det ble rett og slett for mange brylluper.