SØGNE: — Dette har vært en god ordning, og selv om det ikke gjelder veldig mange barn, så er det viktig at foreldrene får en reell valgmulighet, sier Torfinn Kleivset (KrF), til Fædrelandsvennen.

Høyre, KrF og Jack Andersen (uavhengig) stemte i formannskapet onsdag for å gjøre ordningen med lokal kontantstøtte permanent, mens Ap og V stemte i tråd med administrasjonen, som ønsker å avvikle prøveordningen.

Dermed gikk KrFs forslag om å beholde ordningen gjennom med voteringen 5–2. Arild Berge (V) stemte mot å gjøre kontantstøtten permanent.

— Budsjettkameratene har bestemt at denne ordningen skal beholdes, og da blir det slik. Men dette er en ordning kommunen ikke er lovpålagt å ha, og her kunne man spart penger og for eksempel gjort noe med eiendomsskatten, sier han.

Én million kroner

Ordningen som koster Søgne kommune anslagsvis én million kroner i året har vært et prøveprosjekt, og rådmannen har innstilt på at pengene vil gjøre mer nytte i barnehagesektoren.

Foreldre som benytter seg av kontantstøtten får utbetalt 4000 kroner i måneden. Men kommunen har funnet ut at mange av foreldrene som får kontantstøtte vil velge å være hjemme uansett, uavhengig av om de mottar støtten eller ikke.

«I Søgne er det mer enn 700 barn som går i barnehage. Å bruke én million kroner på å heve kvaliteten for disse, er å anbefale framfor å bruke dette beløpet på de 21 som ikke ønsker barnehageplass, og som uansett ville vært hjemme med foreldrene», heter det i saksframlegget fra administrasjonen.

— Det er ikke spesielt mange foreldre dette gjelder for i Søgne, og vi ser ikke nytten av det, sier Arild Berge.

- Viktig

Torfinn Kleivset sier at de borgerlige partiene mener pengebruken er viktig for de familiene som bruker ordningen.

— Men mange blir hjemme uansett om de får pengene eller ikke?

— Velger du ikke å ha barnet i barnehagen får du ingenting, og foreldrene bør få de 4000 kronene slik at vi legger bedre til rette for muligheten å være hjemme. At administrasjonen er negativ til dette får de selv stå for, sier han.