ÅRHUS: — Som dere i Norge har vi i Danmark regler om at det skal avfyres varselskudd før eventuelle videre skudd. Men hvis noen står og peker på deg med en pistol kan det være umulig å fyre av et varselskudd først, sier leder for Den Uafhængige Politiklagemyndighet (DUP), Kirsten Dyrman, til Fædrelandsvennen.

— Vet du om varselskudd ble avfyrt fra politibåten søndag?

— Jeg kan ikke gi deg et svar nå på om det er gjort. Hendelsesforløpet vil foreligge i en rapport som trolig ikke vil være klar før om flere måneder, opplyser hun.

Hevder Fredriksen skjøt først

DUP har fått oppgaven å granske søndagens aksjon, som endte med at den 49 år gamle arendalitten Stein Kjetil Fredriksen ble skutt og drept av en dansk politimann.

Dyrman forteller at de som foreløpig er avhørt av DUP har sagt at Fredriksen skjøt først.

— Hvor mange av dem dere har avhørt har sagt dette?

— Det kan jeg ikke gå ut med. Men det er flere enn én.

— Har 36-åringen og den skadede 27-åringen som var med Fredriksen i båten svart på hvem som skjøt først?

Smuglerduo skal avhøres

— Det kan jeg ikke svare på. Det vil også være forkastelig av meg å spekulere i om det blir påstand mot påstand i dette spørsmålet. Vi har snakket med begge, og de vil bli nærmere avhørt senere.

— Kan du si noe om hvor mange som var om bord i politibåten?

— Jeg kan ikke gi opplysninger om det nå. Jeg har fått opplyst at smuglerbåten ble satt ut av drift etter at den ble truffet av politibåten.

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet at rundt 20 involverte politimenn skal avhøres i saken. DUP har beslaglagt alle våpnene til polititjenestemennene som var på stedet, og våpnene blir undersøkt av Rigspolitiets kriminalteknikere i København.