KRISTIANSAND: — Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG) har lærekrefter på plass, så det vil være mulig å tilby kinesisk i ungdomsskolen i Kristiansand, sier oppvekstdirektør i Kristiansand, Arild Rekve.

KKG har i år satt i gang med to klasser med kinesisk som andre fremmedspråk for de på første trinn, og det undervises i kinesisk som programfag for andre og tredje trinn. Nå kan det også bli aktuelt for åttendeklassingene i Kristiansand å lære seg språket.

— Kina er en viktig aktør i internasjonal politikk og næringsliv, også i forhold til Kristiansand. Flere kommuner i Norge har i tillegg til de tradisjonelle valgfagene som tysk og fransk, nå inkludert kinesisk i ungdomsskolen, forklarer Rekve.

Trondheim, Bergen, Bærum og Moss er noen av byene som allerede har satt Kina på timeplanen. Kristiansand kommune kom fram til en modell for opplæringen i språket da oppvekststyret møttes tidligere i vår.

— Vi ønsker å tilby kinesisk som fremmedspråk likestilt med tysk, fransk og spansk, og det allerede fra åttende klasse. Jo tidligere man får opplæring i et språk, jo mer vil man lære, sier Rekve.

Han innrømmer at dette ikke er gratis, og kan komme til å gå utover de andre fremmedspråkene.

— Nasjonalt senter for fremmedspråk har vel registrert at det kommer til å være dyrt i starten, men hvis det blir permanent, så vil det jevne seg ut over tid, men jeg har ikke noe estimat på hvor mye det vil koste, sier Rekve, og fortsetter:

— Det er en utfordring å skaffe lærekrefter i kinesisk, men det blir etter hvert flere og flere norske studenter med bachelor i kinesisk som kan være aktuelle lærekrefter, mener Rekve..