En jente er sendt til sykehus etter at det begynte å brenne i en enebolig i Grimstad natt til mandag. Foto: Baard Larsen

GRIMSTAD: En 17 år gammel jente ble kjørt i ambulanse til sykehuset i Arendal for legesjekk etter en brann i en enebolig på Gartnerimyra utenfor Grimstad natt til søndag.

Brannen ble meldt inn klokken 01.53 til 110-sentralen, som sendte ut alle ledige brannenheter i Grimstad. I løpet av kort tid var seks enheter fra brannvesenet, samt ambulanse framme på stedet.

Klokka 06.20 mandag morgen, opplyser Miriam Stausland, operasjonsleder i Agder politidistrikt at det er en 17 år gammel jente som ble sendt til sykehus med mistanke om røykskader.

De tre personene som bodde i huset, en yngre jente og hennes foreldre, kom seg alle ut av boligen, som var fylt med røyk i kjelleretasjen der de alle tre lå og sov. Brannen har startet i soverommet til datteren i huset, som bodde i leilighet for seg selv i kjelleretasjen.

Brant i senga

Politibetjent Kim Stiansen ved Risør politistasjon, som var nærmeste ledige politiressurs, kan fortelle at brannen kunne ha gått riktig ille.

— Brannen begynte i soverommet til jenta, ved senga, men det er for tidlig å si noe om hva som er årsaken til brannen. Det er brent mye i veggen, sengen og gjenstander rundt sengen, forteller Stiansen.

— Soverommet er preget av at det har vært sterk varme der, og hele leiligheten er full av sot. En kriminaltekniker må se på rommet i løpet av mandagen, håper vi, og forsøke å finne ut av hva som har skjedd, legger politibetjenten til.

Ekteparet som eier huset det begynte å brenne i, forteller at det var deres datter som bodde i leiligheten som tok fyr.

- Slik vi har forstått det våknet hun selv av røyken før brannvarsleren begynte å ule, noe som var ren flaks. Det er godt at hun våknet så fort som hun gjorde, ellers er jeg redd for at dette kunne ha fått fryktelig galt.

— Hun har pustet inn en del røyk og blir med ambulansen til sykehuset for en legeundersøkelse. Vi er veldig glade for at det gikk så bra som det gjorde, og at brannvesenet også kom fort og fikk slått ned brannen raskt, sier ekteparet utenfor eneboligen på Gartnerimyra i Grimstad.

Gjorde alt rett

Utrykningsleder ved Grimstad brannvesen, Kristen Kallestad, sier på sin side at det er ungjentas raske reaksjon som har forhindret en spredning av brannen.

— Beboeren har ikke hatt åpne vinduer og husket å lukke døren da hun kom seg ut av soverommet. Dermed har brannen ikke hatt nok luft til å kunne utvikle seg før vi kom til stedet. Det var en god del sot og røyk i kjelleren, som har spredd seg til første etasje, forteller Kallestad.

Både ungjenta og hennes foreldre har sine soverom i kjelleren til eneboligen.

— Da meldingen om brann kom kjørte vi full alarm og stilte med totalt seks enheter. Røykdykkerne våre fikk i løpet av kort tid slått ned brannen i soverommet, og flammene fikk ikke spredd seg. Men det er rask reaksjon fra ungjenta som har vært viktigst her, legger utrykningslederen til.

Under en time etter at brannen ble meldt fikk huseieren beskjed om at brannvesenet trakk seg tilbake. Han ble igjen på stedet for å vente på telefon fra kona, som ble med datteren på sykehuset.