LILLESAND: — Dovre vil bli et veldig viktig senter for oss. Det skal bli et levende sted hvor vi samler alle typer funksjoner, sier ordfører Arne Thomassen (H) til Fædrelandsvennen.

Det planlagte helsesenteret skal inneholde akuttsykehus, legesenter, varmtvannsbasseng, fysioterapiavdeling, ny demensavdeling og omsorgsboliger. Legevaktfunksjonene beholdes i Kristiansand.

— Det vil ikke være forsvarlig i en kommune med bare 10.000 innbyggere. Vi har vårt legevakttilbud i Kristiansand og vil videreføre samarbeidet, sier Thomassen.

Thomassen regner med at planleggingen er ferdig i 2014 og at spaden kan settes i jorda året etter. Bakgrunnen for prosjektet er samhandlingsreformen og overføringen av oppgaver fra sykehusene til kommunene.

— Vi er spent på hva den nye regjeringen vil gjøre med reformen, men det tyder på at den vil gjennomføres som planlagt. Det betyr at det veldig raskt kan bli behov for lokale akuttsykehus og ikke minst flere omsorgsboliger, sier Thomassen.

Samarbeid med private

I løpet av året vil byggeprosjektet legges ut på anbud.

— Vi legger opp til et samarbeid mellom det offentlige og private. Kommunen har ikke penger til å bygge dette, men vi har tomter som kan brukes, sier Thomassen.

Planene støttes av Høyre, Frp og KrF, som har et klart flertall i bystyret. Arne Gulbrandsen (Frp) mener senteret vil vekke oppsikt.

— Det blir fantastisk hvis vi får dette til. Det kommer til å bli lagt merke til, sier Gulbrandsen.

Han mener private bør stå for både bygging og drift, slik at kommunens budsjett ikke blir belastet.

— Du frykter ikke at det kan bli dyrt for brukerne?

— På ingen måte. Jeg har vanskelig for å se at det blir noe dyrere enn i dag. Kommunene får flere oppgaver og vi er nødt til å se på nye løsninger, sier Gulbrandsen.

Utskrives raskere

Ordfører Thomassen mener det er naturlig at Lillesand bo- og aktivitetssenter, som holder til på Dovre nå, styrer det meste av aktiviteten. Enhetsleder Geir Gabrielsen ser positivt på planene.

— Vi vil i fremtiden få flere brukergrupper som sykehusene har tatt seg av. Det er pasienter med kols og andre lungesykdommer En pasient som fikk operert hofta var tidligere innlagt i flere uker, men vil nå kunne være utskrevet i løpet av et par dager, sier Gabrielsen.

De raske utskrivningene gjør at behovet for etterbehandling i kommunene øker. Dersom kommunen ikke kan ta imot pasienten vanker det bøter på 4000 kroner dagen. Ifølge Gabrielsen har Lillesand kun måttet betale for 5 døgn i løpet av 2013, men venter at presset vil øke ytterligere.

— Vi må bygge ut tilbudet. Men hvor store oppgavene blir er usikkert, sier Gabrielsen, som er skeptisk til politikernes tanker om at det nye senteret ikke vil koste kommunen noe.

— Det tror jeg de bare kan glemme. For meg blir det viktigste at vi får en modell hvor vi får bygget og samtidig har råd til å drive, sier Gabrielsen.

Saken vil bli presentert for bystyret i løpet av våren. Da vil det også være utarbeidet skisser over området.

- Viktig å komme i gang

— Det er viktig at kommunen kommer i gang med slike sentre. Signalene vi har fått fra den nye regjeringen tyder på at det er fullt trykk reformen, sier Tor Åm i Helse- og omsorgsdepartementet.

Åm er prosjektdirektør for det nasjonale nettverket for gjennomføring av Samhandlingsreformen. Han bistår kommunene, slik at de er i stand til å oppfylle kravet om å tilby øyeblikkelig hjelp. Ifølge samhandlingsreformen har kommunene plikt å tilby slik hjelp innen 2016. — Det finnes tre grader av øyeblikkelig hjelp. Rød respons er livstruende tilstander hvor du trenger umiddelbar hjelp. Dette er uaktuelt for kommunene. Gul respons er tilstander med betydelig hastegrad. Den siste er grønn respons, som er det som er mest aktuelt her. Pasienten trenger da hjelp, men kan vente noen timer eller dager, sier Åm.