OPPDATERING: Ved 13-tida torsdag ble det klart at alle skoler og barnehager i Norge stenges. Les mer her.

KRISTIANSAND: – Vi ber om tydelige retningslinjer, sier kommunedirektør Camilla Dunsæd.

Fædrelandsvennen møtte henne og ordfører Jan Oddvar Skisland etter et telefonmøte mellom de sju største byene i Norge. Konklusjonen torsdag klokka 10.00 var at skoler og barnehager i Kristiansand holdes åpne inntil videre.

Men ifølge Dunsæd har både storbyene og KS kommet med en klar henstilling til sentrale myndigheter om at de i løpet av dagen kommer med tydelige signaler om hva kommunene skal gjøre.

– Hvis ikke må vi selv gjøre en politisk vurdering, sier ordfører Jan Oddvar Skisland.

Regjeringen har varslet at de senere i dag vil komme med nye og drastiske tiltak, men det er ikke kjent hvilke tiltak det er snakk om.

På en pressekonferanse torsdag morgen kom det fram at hvis ikke sentrale myndigheter foretar seg noe, ønsker Kristiansand et samarbeid mellom de sju største byene om hva som skal skje med skolene.

– Det beste er om staten avgjør dette, men dette er det nest beste, sa kommuneoverlege Dagfinn Haarr på pressekonferansen.

I etterkant av møtet med de andre storbyene, konkluderte ordfører Jan Oddvar Skisland og kommunedirektør Camilla Dunsæd med at kommunens skoler og barnehager fortsatt skal holdes åpne. Foto: Kjetil Reite

Kan bli stengt

Ordfører Jan Oddvar Skisland sa til Fædrelandsvennen i forkant av møtet med de andre storbyene at hans egen vurdering er at man stenger skoler helt eller delvis.

– Personlig tror jeg at vi kommer i en situasjon der vi må stenge, men det er mye bedre om vi kan gjøre det sammen med de andre, sier han.

Han legger til at stenging vil innebære at personer som trengs for eksempel innen helse vil få problemer med å komme seg på jobb.

– Alternativet kan være å holde oppe noe, sa Skisland.

Etter dette intervjuet gikk altså kommunens ledelse i et telefonmøte med de sju største byene i Norge (Kristiansand, Bærum, Tromsø, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger) om akkurat dette spørsmålet.

Etter møtet er altså resultatet at de forventer at regjering og sentrale helsemyndigheter kommer med en nasjonal avklaring.

– Forventningen var klar og tydelig, sier kommunedirektør Camilla Dunsæd.

– Hva skjer hvis det ikke kommer noen beskjed om å stenge skolene?

– Da må vi gjøre vår egen vurdering, svarer Skisland.

Inngripende

Danmarks statsminister Mette Fredriksen sa på en pressekonferanse onsdag kveld at de ville stenge alle skoler og barnehager. I Norge har ikke regjeringen gått så langt.

Men like etter møtet mellom storbyene kom det tydelige signaler fra regjeringen om tiltak som ville bli de mest inngripende Norges befolkning har opplevd i fredstid.

– Hvis vi stenger skolene så må det gjøres på en slik måte at vi ikke hindrer våre ansatte i samfunnskritiske virksomheter og helsetjenesten fra å gå på jobb. Det er noe som diskuteres, sa helseminister Bent Høie til NRK.

Flere tiltak

Ellers kommer det flere tiltak i Kristiansand fra og med torsdag:

  • Kommunen anbefaler å droppe samlinger med mer enn 50 personer. Folk blir også oppfordret å vurdere helt private sammenkomster som for eksempel bursdager.

  • Cruiseskip får legge til kai, men turistene får ikke gå i land. Dette er i tråd med med den praksisen som er innført i Stavanger og Bergen.

  • Ansatte i kommunen kan pålegges endring i ferie som er planlagt.

  • Det blir stopp i tjenestereiser for kommunalt ansatte.

  • Det blir ingen samlinger for kommunalt ansatte med mer enn 30 deltakere.

Kommunen vil vurdere nye tiltak fortløpende og legger opp til daglige pressekonferanser.

Fra venstre ordfører Jan Oddvar Skisland, kommunedirektør Camilla Dunsæd og kommuneoverlege Dagfinn Haarr under pressebriefen torsdag morgen. Foto: Kjartan Bjelland